Biologisch vlees eten

Biologisch vlees

Liefde voor de koe en de natuur. Maar ook: weten waar je vlees vandaan komt.

Biologisch vlees eten is een term die al een hele tijd gemeengoed is. Het begrip wordt in Nederland gekenmerkt door een aantal keurmerken. Deze keurmerken creëren voor veel mensen duidelijkheid over het dierenwelzijn van het vlees dat ze eten en de keten er omheen. Naast een goed leven voor de dieren betekent biologisch ook een gezonder stukje vlees. Toch zijn de biologische keurmerken slechts stempels op ons voedsel en weten we ondanks de groene vinkjes nog maar weinig over waar ons vlees vandaan komt.

Wat betekent biologisch?

Biologisch vlees komt van koeien die een goed leven hebben gehad. Ze hebben meer ruimte dan op een gangbare boerderij gebruikelijk is (namelijk minimaal 8 m² per koe), ze krijgen biologisch voer en zo min mogelijk antibiotica. Ook gebruiken de boeren geen genetische modificatie en wordt het mest van de koeien gebruikt op eigen land of op het land van een andere boer zodat er geen mestoverschot ontstaat. Het in stand houden van de natuurlijke kringloop is de kern. De koeien moeten minimaal 210 dagen in de wei staan per jaar. Het EKO-keurmerk en het Europees biologische keurmerk geven aan dat het voedingsproduct van biologische landbouw komt. Bron: Het voedingscentrum

Wat is nog meer belangrijk?

Bij een keuze voor producten die goed voor de natuur en het leven van het dier zijn is er nog meer belangrijk. Zoals al genoemd in de inleiding, biedt het biologische keurmerk geen inzicht in waar het vlees vandaan komt. Het vlees in de supermarkt komt van een anonieme koe, die anoniem is geslacht en wordt verkocht. Ondanks een keurmerk, weet je niet precies wat de koe gegeten heeft en waar hij heeft gestaan. Ook zegt dit keurmerk niks over het slachten. Een koe ervaart zeer veel stress tijdens transport en in een nieuwe omgeving (zoals een slachterij). Naast het feit dat dit niet fijn is voor het dier, is het ook niet fijn voor de smaak van je vlees. Benieuwd op welke manier je erachter kan komen hoe de koe die je eet echt geleefd heeft? Koop je vlees direct bij de boer en kies alleen nog maar voor traceerbaar vlees.

Biologisch vlees kopen

Koopeenkoe.nl biedt zowel biologisch als niet-biologisch gecertificeerd vlees aan. De niet-biologisch gecertificeerde koeien hebben een goed leven, komen veel buiten en krijgen geen onnodige antibiotica. Het verschil met biologisch zit in het voer. De koeien eten een mix van gras en kruiden, in plaats van biologisch voer. Dit gras wordt natuurlijk bemest zonder gebruik van kunstmest. De enige reden dat deze koeien geen biologisch keurmerk hebben, is dat we natuurlijk gras gebruiken en geen gecertificeerd voer.

Bekijk onze biologische vleespakketten

De dieren van Koopeenkoe.nl komen rechtstreeks van een boer uit Nederland. Wij staan voor traceerbaarheid en kwaliteit. Op onze site kom je alles te weten over je vlees. Waar heeft de koe gestaan? Wat is zijn ras? Hoe(lang) heeft hij geleefd? Wat kreeg hij te eten? Pas als de koe helemaal verkocht is, wordt hij geslacht. Dit gebeurd op een manier dat zo min mogelijk stress geeft aan de koe. De koe blijft een aantal dagen wennen aan het slachthuis en de slachter, die het dier goed behandelt. De smaak van het vlees heeft alles te maken met wat het dier zelf heeft gegeten en hoe ontspannen het dier heeft geleefd.

Meer weten over Koopeenkoe.nl bekijk onze "hoe werkt het?" pagina!

Kies jouw pakket

Van een pakket met 10 vleesstukken tot een Luxe pakket met 17 vleesstukken of juist een combinatie van koe en kip, we hebben voor iedereen wat!

Liever bio?

We hebben ook pakketten van biologische koeien. Klik op Aan en bestel een biologisch pakket!

Tijdelijke Special

Gasconne Bio

  • 100% Grasgevoerd
  • Ideaal voor de thuischefs
  • Pakket van 8,4 KG
100%
Cow

100% GRASGEVOERD!

Grasgevoerd is gezonder voor het dier, de mens en de bodem. De Gasconnes van Klaas-Jan lopen bijna het hele jaar in een natuurgebied waar ze volop kruidenrijk gras kunnen eten. In de winter krijgen ze hooi van eigen land. Om wat voordelen op te noemen van Grasgevoerd vlees:

  • Hoger gehalte aan Omega-3 vetzuren
  • Hoger CLA (Cojugated Linoleic Acid) gehalte
  • Hoger gehalte vitamine A en E
  • En ook gewoon heel lekker!
  • Bekijk het pakket