Biologisch Grasgevoerd Rundvlees

Koopeenkoe video Biologisch Limousin vlees
Bio certificaat

Steeds vaker zetten we één van onze boeren met hun kudde in het zonnetje en in dat kader hebben we nu weer een prachtig verhaal. Met gepaste trots stellen we je daarom dan ook voor aan de Wilde Biologische koeien van Wim en Harriëtte van Roessel uit Riel. Een ultieme dubbeldoelboerderij, waar biologische vee voor melk en vlees wordt gehouden. Hun boerderij ligt midden in het natuurgebied De Regte Heide. Een prachtig heide en bos gebied, ingeklemd tussen Tilburg en de Belgische grens.

Delicaat grasgevoerd vlees

Het vlees is mooi diep rood, mager en dus licht dooraderd; dat komt doordat ze altijd buiten lopen en de spieren flink zijn gebruikt om het verse gras te grazen. De koeien worden enkel grasgevoerd en ze krijgen geen krachtvoer, maïs, soya of granen. De smaak is delicaat en een hele mond vol!

Kudde en kalfjes

Koeien zijn kudde en bosdieren. Het beste is dan dus ook om ze in kudde te laten lopen. De koeien kalveren net als in de natuur in het voorjaar. Om de melkproductie te houden, moet ongeveer elk jaar een kalfje geboren worden. Van deze kalfjes is de helft een stiertje. Omdat de stierkalfjes van nature ook in een kudde horen, blijven ze ook bij de kuddes op de boerderij tot ze slachtrijp zijn. De ossen zijn meestal tussen de 2 en 3 jaar als ze worden geslacht, afhankelijk van hun gewicht. Ze lopen met de andere kalveren en koeien in de wei, stal of helemaal vrij op het erf. De kalfjes blijven de eerste 4 tot 5 maanden bij hun moeder. Ze drinken al die tijd de melk van de moeder. Dat is in de reguliere melkveehouderij heel erg ongebruikelijk. Daar worden ze de eerste dag al gescheiden van hun moeder om zoveel mogelijk melk te kunnen geven.

Altijd buiten

De koeien lopen altijd buiten in de weide en de bossen rondom de boerderij ‘De Regte Heijden’, vernoemd naar het natuurgebied. Wim en Harriëtte werken met verschillende rassen, maar de meeste koeien zijn Zweeds Roodbont of een kruising tussen Zweeds Roodbont en Belgische Blauwen. Dat betekent dat ze zowel melk en vlees geven en dat zien wij van koopeenkoe.nl natuurlijk erg graag. Ze werken daarnaast ook nog eens volledig biologisch gecertificeerd en ze boeren vanuit hun hart op een natuurlijke en lokale agro-ecologische manier. Dat houdt in dat ze gebruikmaken van de cyclus die de natuur biedt en daar zo min mogelijk in willen aanpassen, waardoor er samenhang ontstaat tussen bodem, dieren, planten en mensen.

"Om onze bestemming te bereiken volgens wij ons gevoel" - Wim en Harriëtte

Gras, kruiden en antibiotica

Het gras van de boerderij zit vol met kruiden. Die kruiden en homeopathie worden ingezet om de algehele weerstand te verhogen van de kudde. Samen met dat kruidenrijk gras, gecombineerd met de aanwezigheid van bomen en heesters zorgt voor gezonde koeien. Ze kunnen zo 100% zonder antibiotica en inentingen. De koeien lopen altijd in de wei waar gras en kruiden groeien. Door weidegang hoeft weggegraasd gras niet gemaaid te worden en is er minder mest om uit te rijden. In de winter eten de koeien zongedroogd gras van eigen weides.

Horens

De koeien houden hun horens. Van nature hebben koeien horens en die hebben ze niet voor niets. Door de dieren zoveel mogelijk hun natuurlijke behoefte te laten volgen worden er positieve stappen gezet op het gebied van gedrag en gezondheid van de koeien. En daar horen gehoornde dieren bij. En niet onbelangrijk; in de horens zitten vitaminen en mineralen die nodig zijn voor het voeden van de spieren en dat heeft weer een positieve werking op de kwaliteit van het vlees.

De natuur

De natuur is een grote bron van inspiratie voor Wim en Harriëtte. In de natuur gaat er niets verloren, alles heeft een functie. De koeien leveren voeding (lees; mest) voor een vruchtbare bodem. Daarnaast door de begrazing, verwijderen ze ongewenste planten en ze produceren en passant melk en vlees. En dat is dan weer goed voor ons. Zo zie je maar; een kringloop is er niet voor niets.

Bodem & watermanagement

Een gezonde en vitale bodem is de basis voor onze toekomst. De bodem is de maag van de gewassen. Voeden we de bodem goed, dan floreert de plant goed. Daarnaast wordt er door Wim en Harriëtte zuinig omgegaan met water. Het hemelwater stroomt van gebouwen en verhardingen in een wadi (greppel). Een wadi is een voorziening voor het infiltreren, bufferen en afvoeren van hemelwater. Het hemelwater zakt weg naar het grondwater waardoor de (hemelwater) kringloop gesloten wordt. Het regenwater van de koeienstal wordt opgevangen in een kelder. Hiermee wordt de melkstal na het melken weer schoongemaakt.