Ben te Voortwis

Boer: Ben te Voortwis Locatie: Abcoude Ras: Blonde d'Aquitaine, Limousin, Aubrac, Gasconne 'La Reine', Simmentaler

DE BOER & DE BOERDERIJ

Boerderij Lindenhoff is al 100 jaar in de handen van de familie te Voortwis. Boer Ben is eerst hobby matig begonnen met het houden van vleesrunderen.

En in 1989 is een echt bedrijf ontstaan. Ben begon toen “vlees met garantie” te produceren en leveren aan slagers en horecaleveranciers. Hij vond dat om hem heen op een verkeerde manier met dieren werd omgegaan. Ook was hij ontevreden over de kwaliteit van het anonieme vlees dat hij in restaurants te eten kreeg. Het vlees dat hij thuis gewend was, van de koeien die hij op zijn boerderij hield was zoveel lekkerder! Boerderij Lindenhoff is sindsdien uitgegroeid tot een waar begrip in Nederland. Veel restaurants en chef-koks weten hun weg naar de boerderij te vinden voor de producten van hoge kwaliteit.

DE DIEREN

De dieren worden zo veel mogelijk buiten gehouden. Normaal gesproken in Nederland kunnen de dieren ruim een half jaar buiten lopen. De rest van het jaar staan ze in een prachtige stal met natuurlijk licht en groen! De dieren hebben hier genoeg bewegingsruimte en kunnen zelf naar buiten lopen. Als het regent komen ze vaak uit zich zelf naar binnen. De koeien zijn tussen de 3 en 7 jaar oud. Dat is eigenlijk een ideale ouderdom voor de dieren.

MAGER VLEES

Hoe smaakt dat dan? Dat heeft te maken met een paar factoren, onder andere met de voeding die het dier krijgt. Ben geeft zijn dieren een hoop verschillende producten, en natuurlijk gras. Deze variatie is goed is voor de smaak. Als een koe eenzijdig eet (bijvoorbeeld alleen snaai mais), krijg je een veel vlakkere smaak. Er zit minder vet in het vlees, en het vlees is fijn van draad. Dit maakt de smaak subtiel maar heerlijk. Het vlees is verder mager en daarom gezonder dan vette stukken vlees. Onbewerkt mager vlees staat niet voor niets in de Schijf van Vijf! Daarom kan dit magere vlees gerust deel uit maken van je slanke maaltijd. En kun je genieten zonder schuldgevoel.