Boy & Wendela Griffioen

Boeren: Boy & Wendela Griffioen Locatie: Weesp Ras: Montbéliarde

DE BOER, DE BOERDERIJ, EN DE KOEIEN

Respect voor mens, dier en milieu staan centraal voor boeren Boy en Wendela Griffioen. Samen houden ze biologische dubbeldoel koeien op boerderij de Groene Griffioen in Weesp.

Wat eerst een gangbare boerderij was is sinds 2009 biologisch. Dit houdt in dat ze door Skal gecontroleerd worden of hun koeien naar buiten gaan (meestal van april t/m november, afhankelijk van het weer), genoeg ruimte hebben in de stal, geen preventieve medicatie krijgen, biologisch voer eten, en dat er geen kunstmest of chemische bestrijdingsmiddelen gebruikt worden. Verder zijn er op de stallen van de boerderij ook zonnepanelen geplaatst om zelf energie op te wekken.

Er is gekozen om Montbéliarde koeien te houden omdat het dubbeldoel koeien zijn met een goede weerstand. Doordat ze goed voer krijgen en veel bewegingsruimte hebben blijven ze gezond en worden er zelden (en nooit preventief) medicijnen of antibiotica gebruikt. De koeien eten vers gras in het weiland, kuilgras in de winter op stal, en een beetje krachtvoer. Doordat het meeste voer van eigen land komt (alleen krachtvoer wordt ingekocht) wordt veel energie bespaard op o.a. transport. Wat ook bijzonder is is dat de koeien in de winter in een vrijloopstal met massageborstel en houtsnippers lopen. De mest van de koeien in combinatie met de houtsnippers (die uit de buurt komen) gaat als compost het land weer op. Hier groeit het gras goed van, zorgt voor minder stank en ammoniak uitstoot. Het stimuleert ook het bodemleven, omdat alle koolstof in de mest eten is voor het bodemleven, waar de (weide)vogels uiteindelijk ook van profiteren.

Boy en Wendela proberen zo veel mogelijk zelfvoorzienend te zijn (bijvoorbeeld door het gebruiken van eigen voer en stier), lokaal (strooisel uit de buurt) en circulair te werken. De woonboerderij is gemaakt van strobalen met leem en er zijn eko-toiletten, een vergaderruimte en een boerderijwinkel met producten van eigen erf. Groen Groener Griffioen!