Dick Manten

Boer: Dick Manten Locatie: Hilversum Ras: Aberdeen Angus

DE BOER & DE BOERDERIJ

Sinds 1886 is boerderij Het Domein in beheer van de familie Manten. De grootvader van boer Dick kon van zijn familie hier gaan wonen en werken toen hij in 1895 ging trouwen.

In 1974 is Dick hier zelf begonnen te boeren. Wat initieel een gemengd bedrijf was voor akkerbouw, rundvee en varkens werd vanaf 1974 alleen nog gebruikt voor melkveehouderij. In 2017 is boerderij “Het Domein” gerangschikt onder de Natuurschoonwet 1928 en gaat nu verder onder de naam “Landgoed het Domein”.

Na 40 jaar koeien gemolken te hebben besloot Dick in 2014 te stoppen met het houden van melkkoeien. Aangezien er geen opvolger was om de melkveehouderij over te nemen moest Dick nadenken over hoe hij verder wilde. Stil zitten of het bedrijf verkopen waren geen opties voor Dick, dus besloot hij met zijn vrouw Agniet om verder te gaan met vleesvee! Met de komst van het vleesvee kon er veel extensiever en duurzamer vee gehouden worden en is er direct gestopt met het strooien van kunstmest. Een deel van het land wordt bemest met de mest uit de gierkelder en een ander deel met ruige mest. Doel is om zo biologisch mogelijk te boeren, zonder Skal certificaat. Door ruige mest te gebruiken onstaat er een ander soort gras bestand; meer kruiden, vlinders, bijen, insecten, en uiteindelijk weidevogels.


DE DIEREN & HET VOER

Bij het kiezen van een nieuw vleesras om te houden op de boerderij waren drie kriteria belangrijk voor Dick: het ras moet van nature mak zijn, makkelijk kunnen afkalven en hoornloos zijn. Er zijn in totaal drie hoornloze vleesveerassen. De keuze viel uiteindelijk op de Aberdeen Angus, een ras wat bovendien sober is en negen maanden van het jaar buiten kan lopen. “Aberdeen” is een overkoepelende naam voor de Red en Black Angus runderen, een van origine Schots ras. Angus koeien staan o.a. bekend om het gelardeerde vlees. Het vlees heeft een klein vetrandje in het spierweefsel dat smelt wanneer je het bakt en daardoor zeer mals is.

Momenteel heeft Dick ongeveer 25 Aberdeen Angus koeien op de boerderij waarvan de moederdieren gemiddeld 5 á 6 jaar oud zijn. De stieren en ossen zijn gemiddeld jonger dan 2 jaar. Zij kunnen op een leeftijd van 2,5 jaar geslacht worden. Op de 12 hectaren grond van Dick krijgen de dieren het hele jaar rond (kuil)gras te eten. Veel leefruimte voor de koeien en gezond, natuurlijk voer. Zoals we dat graag zien!