Dick Wismeijer

Boer: Dick Wismeijer Locatie: Kockengen Ras: Biologische Groninger Blaarkop

DE BOER & DE BOERDERIJ

Dick Wismeijer boert sinds 2016 biologisch in Kockengen. Dick is gelukkig getrouwd en heeft 3 kinderen. Op de boerderij heeft Dick ongeveer 75 Blaarkop koeien die worden gehouden voor de biologische melk.

Bij de boerderij is veel grond. Zowel bij de boerderij als in het aanliggende natuurgebied van natuurmonumenten. Zo hebben de dieren veel ruimte om in de droge maanden naar buiten te kunnen. De boerderij heeft een rijke historie. Van oorsprong is de boerderij van een Ridderlijke Duitsche Orde genaamd balije te Utrecht. De boerderij is vernoemd naar een heuse Baron, namelijk Baron van Nagellhoeve. Er zijn appartementen in het achterhuis, waar ouderen komen wonen die graag buiten willen wonen in een kleine gemeenschap. En op de boerderij willen meewerken.

DE DIEREN

Toen de vader van Dick begon met boeren koos hij voor de Groninger Blaarkop omdat hij de koeien altijd zo’n mooi zicht vond in de wei. Dat zijn we zeker met hem eens! De dieren hebben een witte kop met donkere kringen rond de ogen. De koeien worden daarom ook wel de ‘koe in chaquet’ of ‘polderpanda’ genoemd. De dieren komen in Nederland voor sinds de Middeleeuwen. Er is in Nederland maar een kleine populatie Blaarkoppen van zo 2000 dieren. Het ras heeft meer vlees dan doorgaande melkrassen zijn daarom zeer geschikt voor het heerlijke vlees.