Eric van der Woude

Boer: Eric van der Woude Locatie: Hilversum Ras: Limousin

DE BOER & BOERDERIJ

De boerderij van boer Eric staat op het landgoed Einde Gooi. Het is een prachtige boerderij midden in de bossen van Hilversum tegen de Utrechtse Heuvelrug aan. Boer Eric zit al 30 jaar op deze boerderij.

Hij was eigenlijk van plan om naar Nieuw Zeeland te emigreren maar door omstandigheden bleef hij in Nederland en ging hij op de boerderij van zijn familie werken. Op zijn 21ste kreeg hij de kans om deze boerderij over te nemen. De boerderij was aan wat onderhoud toe maar de locatie was fantastisch zo midden tussen de bossen. Inmiddels is het een prachtige boerderij waar Boer Eric trots over praat.

Er is er veel aandacht voor vogels, dassen en reeën die in het gebied lopen. De combinatie koeien en reeën blijft een prachtig gezicht! Bij het maaien van het grasland stapt boer Eric vaak van z’n trekker af om een reekalfje te verplaatsen naar het rand van het weiland. Reekalfjes doen namelijk net of ze dood zijn en blijven super stil liggen. Pas nadat Eric klaar is met maaien komt de moeder ree terug en maakt een geluidje waardoor de kalfjes opeens ‘wakker’ worden en naar hun moeder rennen. Het weiland wordt niet bespoten en er wordt geen kunstmest gebruikt. Wel wordt het verrijkt met ruwe mest uit eigen stal, want het weiland op de zanderige ondergrond heeft anders weinig voedingen en biodiversiteit. Die biodiversiteit is weer belangrijk voor de dassen in het gebied. Dassen leven graag in een gebied met bos omrande weiland en boer Eric ziet ze vaak vanuit z’n keukenraam lopen.

DE DIEREN & HET VOER

Boer Eric fokt zijn eigen koeien; mooie Limousins. Hij praat met veel liefde over hoe de stier Fior tussen een kudde koeien loopt en ze van plek naar plek manoeuvreert. “Het is toch super mooi als we de dieren hun gang laten gaan en je ziet dat alles in harmonie goed gaat”. Limousin koeien zijn een sterk en sober ras met goede moedereigenschappen. De kalfjes blijven lang bij hun moeder. Eric laat zijn koeien in alle rust het grootste gedeelte van het jaar buiten in het bosrijke gebied grazen, waar ze natuurlijk gevarieerd eten. In de winter krijgen ze een mengsel van kuilgras, pulp, mineralen en vitamines. Daarnaast krijgen ze geen onnodige medicatie. Ook haalt boer Eric bij een lokale bierbrouwerij borstel, een restproduct van het brouwen. Bierbostel zit vol goede voedingsstoffen en is goed voor de darmflora van de koeien.