Frank Wennekers

Boer: Frank Wennekers Locatie: Hobrede Ras: Biologische Blonde d'Aquitaine

DE BOER & DE BOERDERIJ

Boer Frank komt uit een groot boeren gezin. De boerderij van zijn ouders is overgenomen door zijn broer. Naast een werkzaam leven van 35 jaar als beroeps brandweerman bij de gemeente Amsterdam...

..heeft hij een bedrijf opgebouwd met nu 50 vleeskoeien en 60 fokooien en beheert hij 50 hectare in het veenweidegebied in polder Zeevang. Dit is tegenwoordig niet zo veel. Daarom koos Frank ervoor om zich te onderscheiden. Hij wil alle koeien blijven kennen, want dan voelt Frank zich boer. Daarom koos hij om biologisch te gaan boeren.

Alles wat hij produceert wordt gedaan in een kringloop. Een potstal / hellingstal zorgt ervoor dat de mest van de koe direct wordt verwerkt tot compost. In het voorjaar gaat hij daarmee de vogeltjes voeren.(Anders gezegd dan mest uitrijden ). Elk jaar zet hij 1 hectare grond onder water(plas-dras) . Daar komen de grutto’s en andere steltlopers opvetten. Met het stro uit de mest maken de vogels nestjes. Als de dieren naar buiten gaan organiseert hij in de stal allerlei activiteiten zoals boerenzeskamp en buiten boerengolf.

Frank doet al zijn werkzaamheden graag zelf. Met 3 tractoren en een kraan. Een mooi kleinschalig bedrijf dus. Zo probeert hij een eerlijk stukkie vlees te produceren. Zonder antibiotica en met heel veel liefde. Zoals het hoort.

DE DIEREN

De Blonde d'Aquitaine is vanuit Waterland Coöperatief (Streekeigen product) gekozen als ras welk het beste zou gedijen op de lage veengrond in het veenweidegebied waarin het bedrijf zich bevindt. De dieren worden zo veel mogelijk buiten gehouden. Normaal gesproken in Nederland kunnen de dieren ruim een half jaar buiten lopen. De rest van het jaar staan ze in een prachtige potstal met natuurlijk licht! De dieren hebben hier genoeg bewegingsruimte.

Dat de Blonde d'Aquitaine tot stand is gekomen hebben we te danken aan de Franse overheid. Midden jaren 50 bleef het gebied in de Pyreneeën waar de dieren vandaan komen erg achter. De Franse overheid is op allerlei manieren in actie gekomen om dit gebied op te vijzelen. Een van die acties was om een nieuw sterk, groot en gezond runderras neer te zetten. In dit ruige stuk van de Pyreneeën stonden alleen kleine rassen. Bij enkele boeren. Het ontbrak er aan een groot koeien ras. De overheid zag kans een paar grotere stamboek rassen samen te voegen tot een nieuw stamboek. De afkomst van gekruiste koeien wordt bijgehouden in het stamboek. Dit geeft de garantie op gezonde dieren die goed vlees leveren. En dat geldt ook voor de Blonde d'Aquitaine. Met dank aan de Fransen dus! Merci voor deze prachtige en lekkere koe!

Het stamboek van De Blonde d'Aquitaine bestaat sinds 1962. En is ontstaan uit drie oude rassen. De Garonnaise uit het gebied rondom de rivier de Garonne, de Quercy en de Blonde uit de westelijke Pyreneeën. Deze drie rassen zijn samen gekruist en het resultaat is de Blonde d'Aquitaine geworden. Door de kruising is een compleet nieuw ras ontstaan. Belangrijk bij kruising is dat kalfjes makkelijk geboren kunnen worden. Bij sommige vlees rassen is dat erg moeilijk, maar gelukkig niet bij de Blonde. Meer dan 95% van de kalveren worden op natuurlijke wijze geboren. Er is ook veel aandacht voor de balans bij het kruisen van rassen. Het gaat er voornamelijk om welke stam de zwaarste bloedlijn heeft. De koeien van Frank zijn goed uitgebalanceerd. De perfecte combinatie voor prachtig vlees.