Gertjan Verhagen

Boer: Gertjan Verhagen Locatie: 's Gravenmoer Ras: Blonde d'Aquitaine

DE BOER & BOERDERIJ

In het Brabantse ‘s Gravenmoer staat de boerderij die sinds 2003 in bezit is van de familie Verhagen. De familie houd al generaties lang koeien. Waar opa melkkoeien hield, is zijn vader langzaam overgegaan naar het houden van Blonde d’Aquitaine koeien. Het houden van deze is minder intensief, want boer Gertjan heeft naast het werk op de boerderij ook nog een baan er buiten. Maar een leven zonder koeien en waterbuffels ziet hij niet zitten. Want het zit toch in je bloed, dat boeren. En wellicht kan hij in de toekomst toch nog van zijn ‘hobby’ z’n werk maken. Wij zien het wel zitten!

DE DIEREN & HET VOER

Boer Gertjan heeft inmiddels zo’n 60 mooie Blonde dames (en heren) rondlopen. Van kleine kalfjes tot mooi volgroeide koeien. De koeien lopen het grootste deel van het jaar buiten en krijgen veel gras. In de wintermaanden staan ze binnen op het stro en krijgen ze wat extra voer en granen. Af en toe komt er een lokale ondernemer langs met aardappels die hij overheeft en dat vinden de koeien heerlijk!

Naast de koeien, is Gertjan begonnen met het houden van waterbuffels. Een bevriende melkboer hield waterbuffels, maar zat nogal in zijn maag met stiertjes die geboren werden. Normaliter gaan deze al heel jong naar de slacht. Maar dat konden ze niet niet meer over hun hart verkrijgen en sindsdien neemt boer Gerjan de stiertjes over. Inmiddels heeft hij al zo’n 14 pracht exemplaren rondlopen. Waterbuffels houden van ons Nederlands klimaat want ze transpireren niet. Maar in de warme zomermaanden zoeken ze verkoeling in de paddenpoel. En dat blijft toch echt een mooi gezicht! De waterbuffels zijn super vriendelijke dieren en Gertjan wil deze in vanaf het voorjaar in de gebieden van Natuurmonumenten laten grazen. Waterbuffels zijn rustig en houden van gevarieerd grassen en kruiden die daar te vinden zijn en het is natuurlijk een pracht gezicht voor mensen die door die gebieden heen wandelen!