Hans & Klaartje van Wijk

Boeren: Hans & Klaartje van Wijk Locatie: Bakkeveen Ras: Fleckvieh

DE BOERDERIJ

In het prachtige Friese land werken boeren Hans en Klaartje op biologische boerderij It Fryske Hiem. Hier verbouwen ze voornamelijk gras en granen om hun dieren te voeden.

Ook groeien hier allerlei heerlijke vruchten en houden ze runderen voor het melk en het vlees.


HET RAS

De Fleckvieh koe is de bekende dubbeldoelkoe van de Milka reclames, maar dan zonder lila vel. Ook wel bekend als de bergkoe uit de Alpen. In de Alpen krijgen deze koeien gras van de Alpenweides, boordevol kruiden en robuuste grassen.

In 95% van de gevallen lukt het deze koeien om zelf af te kalven en hoeven boeren Hans en Klaartje niet mee te helpen. Een groot voordeel van dit ras is dat ze langer gezond blijven en daardoor duurzamer op het bedrijf productief zijn. Gemiddeld worden deze koeien tussen de 6 en 8 jaar oud op boerderij It Fryske Hiem. Daardoor blijven er koeien over, waarmee andere boeren weer blij gemaakt kunnen worden.

Omdat de dieren van nature erg gezond zijn, worden ze zelden ziek en als ze een keer ziek worden, overwinnen ze dat op eigen kracht. De dieren op de boerderij hoeven dan ook nauwelijks met antibiotica behandeld te worden.


HET VOER

Zowel de koeien als de kalveren krijgen gras, kuilgras, en hooi te eten. De pinken krijgen ook stro met wat granen. De kalveren krijgen kalvermuesli met granen, gedroogde bieten en worteltjes. De melkgevende koeien krijgen aanvullend zeer beperkt granen en kruiden.

Alle dieren hebben op zandgrond aanvullend mineralen en sporenelementen nodig om gezond te blijven. Daarom geven boeren Hans en Klaartje allerlei gedroogde kruiden aan hun vee om ze gezond te houden. Denk bijvoorbeeld aan verschillende (keuken)kruiden zoals kamille, rozemarijn, oregano, knoflook, chili, rozen en mariadistel. Deze kruiden zijn vaak restproducten van de biologische cosmetische en voedingsmiddelenindustrie. Een duurzame oplossing dus om de dieren gezond te houden!


HET VLEES

Het vlees van Fleckvieh rundere staat bekend om de mooie marmering. Fleckvieh runderen vervetten niet, en het vet dat ze hebben zit prachtig om de spierbundeltjes heen. Dit voegt smaak en malsheid toe aan het vlees, en smelt weg tijdens de bereiding. Doordat de dieren langzaam gegroeid zijn, blijft een lapje in de pan ook net zo groot als voor het de pan in ging.