Henk den Hartog

Boer: Henk den Hartog Locatie: Abcoude Ras: Blaarkop-Fleckvieh-MRIJ

DE BOER & BOERDERIJ

Geboren en getogen op boerderij Hartstocht in het mooie Abcoude, was het niet meer dan normaal dat boer Henk de boerderij overnam van zijn familie. Hij is een boer in hart en nieren. Jaren lang boerde hij samen met zijn broer, maar sinds 2004 doet hij het met zijn gezin.

Boer Henk is een boer met passie en visie. Hij ziet al jaren dat we in Nederland niet goed omgaan met het land, de bodem en de dieren. De balans is eruit. Mede daarom is hij sinds 2000 overgegaan naar het biologisch houden van koeien. Hij zag in dat door het gebruik van kunstmest zijn land uitgeput raakte en de biodiversiteit achteruit ging. Zijn weilanden werden ook minder veerkrachtig waardoor de koeien pas veel later in het jaar naar buiten kon doen.

Boer Henk is iemand die experimenteert en observeert om steeds duurzamer en natuurinclusief te gaan boeren. Er liggen zonnepanelen op de koeienschuur om zo klimaatneutraal te boeren. Ook is hij compost gaan maken van alles wat van zijn boerderij komt; de mest uit de stallen, het drek uit de sloten en het gemaaide gras of hooi van de ecologische terreinen van Natuurmonumenten die hij beheerd. Hij noemt zijn compost het nieuwe zwarte goud. Door het gebruik van compost op het land in plaats van kunstmest wordt het bodemleven gestimuleerd wat weer zorgt voor een rijke en gevarieerde voeding voor het gras. En zo is de cirkel weer rond. En wij zijn enorm blij dat hij dit doet!


DE DIEREN & HET VOER

Boer Henk fokt veel van zijn eigen koeien. Hij kiest er bewust voor om verschillende rassen met elkaar te kruisen. Dan krijg je het heterosiseffect, waarbij je het beste van de twee verschillende rassen terugvindt in het kalf. Dit zorgt voor sterke en weerbare koeien. Deze koeien lopen het grootste deel van het jaar buiten en krijgen veel gras. In de winter krijgen ze extra biologische voer en granen die boer Henk zelf verbouwd in de natuurgebieden rond het Corversbos.