Henri & Annemarie Kolkman

Boer: Henri & Annemarie Kolkman Locatie: Geerdijk Ras: Hereford

DE BOER & BOERDERIJ

Midden in het Twentse landschap in Geerdijk staat de boerderij van Henri en Annemarie. Boer Henri is het boeren met de paplepel ingegoten. Hij is de jongste van 6 kinderen en was altijd op de boerderij te vinden. Zijn oudste broer nam de boerderij over dus ging Henri studeren en kwam daar Annemarie tegen. Dat het boeren in je bloed zit blijkt ook bij Henri. In 2010 kregen zij de kans om het oude boerderijtje van oma over te nemen en daar zat een stal bij. En in een stal horen koeien!

Al snel stonden daar de eerste 3 Herefords koeien: Minie, Dinie en Hannie. Wat begon als hobby is inmiddels uitgegroeid tot een heus boerenbedrijf en er lopen ongeveer 60 mooie Herefords rond.


DE DIEREN & HET VOER

Henri en Annemarie houden hoofdzakelijk Herefords. Dit ras komt van oorsprong uit het Zuidwesten van Engeland. Herefords hebben een heel rustig en vriendelijk karakter en worden daarom ook wel gebruikt als 'knuffelkoe’. Verder zijn ze heel robuust, waardoor ze zomer en winter buiten kunnen blijven lopen. Bij Henri en Annemarie zie je de koeien met kerst ook gewoon in het weiland lopen. Ook grazen de koeien van Henri op twee stadlandlouw plekken in Almelo en in een natuurgebied in Drenthe. De koeien houden op die manier de gebieden open waardoor er allerlei planten- en diersoorten de ruimte krijgt om te groeien. Herefords groeien goed op hele sobere wei- en natuurlanden, wat dus perfect is voor natuurbegrazing.

Hereford is qua vlees te vergelijken met zijn Britse broertje de Angus. Het heeft een goede vetmarmering wat extra veel smaak geeft. De koeien van Boer Henri eten vers kruidenrijk gras en krijgen geen antibiotica toegediend als dat niet nodig is. Omdat ze buiten lopen hebben ze volop de ruimte om te bewegen. Die beweging in combinatie met het verse voedsel zorgen voor heerlijk mals en smaakvol vlees.