Joost van der Kroon

Boer: Joost van der Kroon Locatie: Ouderkerk a/d Amstel Ras: Biologische Simmentaler

DE BOER & DE BOERDERIJ

Boer Joost heeft samen met zijn ouders een prachtige boerderij. Het boeren bedrijf is al generaties in de familie. Maar het land waarop ze nu boeren hebben ze zo’n 35 jaar.

10 jaar geleden besloten ze biologisch te worden, dit leek ze een geweldige uitdaging. Ze steken veel energie in duurzaamheid. Zo is de hele stroomvoorziening van het bedrijf voorzien met zonnepanelen. Om individuele zorg te kunnen geven aan elke koe hebben ze bewust gekozen om extensief te boeren. Echt een boer met een hart voor duurzaamheid dus. Top!

DUURZAAMHEID EN BIOLOGISCH

De boerderij is volledig biologisch gecertificeerd. Dat betekent dat ze helemaal voldoen aan de biologische manier van veeteelt. Voor biologische landbouw en veehouderij zijn strenge regels gesteld inzake de omgang met het milieu, de natuur en het dierenwelzijn. Regels waaraan iedereen die biologische voeding produceert, zich aan moet houden. Voorbeelden van deze regels zijn:

  • verplicht aantal dagen weidegang per jaar
  • meer ruimte per dier
  • geen gebruik van kunstmest en chemische bestrijdingsmiddelen
  • minimaal gebruik van medicatie zoals antibiotica ter preventie van resistentie

De inspecteurs van Skal controleren de hele keten. Dit gebeurt zowel aangekondigd als niet aangekondigd. Het vlees van de boerderij is dus 100% biologisch verantwoord.

DE KOE – BIOLOGISCHE SIMMENTALER

10 jaar geleden is de familie overgestapt op Simmentaler koeien. Dit ras zijn sobere en robuuste koeien die niet snel ziek worden. De koeien verblijven in de wei waar ze veel gras opnemen, hierdoor hebben ze weinig krachtvoer nodig, vandaar sober. Na 3 tot 7 jaar zijn de dieren volgroeid en worden ze geslacht. Het vlees is dan het lekkerst.

NATUURBEHEER & WEIDEVOGELS

Naast het houden van koeien is de boerderij bezig met de bescherming van weidevogels. De koeien en de boer werken samen om de natuur een handje te helpen. Het land wordt minder bemest en de dieren hebben veel ruimte. De kleurrijke bloemen en kruiden in het grasland krijgen daardoor de mogelijkheid te groeien voordat deze worden afgegraasd. Dit hoge gras geeft bescherming aan kuikens en zit vol insecten om de grutto’s, kieviten en kuifeenden van hun middag hapje te voorzien.

SMAAK VAN HET VLEES

Het kruidenrijke dieet van de koeien vind je terug in de malsheid van het vlees. Het is verrassend van smaak. Doordat de dieren langzaam gegroeid zijn heeft het wat zachter en witter onverzadigd vet. Dit vet is de drager van de smaak in het vlees. Het helpt de smaak te transformeren van het vlees naar je tong, zodat je het beter proeft. Het draagt als het ware de smaak over op je tong. Echt een stukje beleving.