Jos Snoek

Boer: Jos Snoek Locatie: Abcoude Ras: Marchigiana

DE BOER & DE BOERDERIJ

Jos woont op de boerderij ‘Land Houdt Stand’. De boerderij waar zijn vader en opa ook zijn geboren en getogen. Ze hebben altijd melkkoeien gehad, maar zijn sinds een paar jaar overstapt op Marchigiana.

De koeien eten gras van de boerderij van Jos en hij gebruikt geen kunstmest en antibiotica, en dat horen wij graag!

De eerste beschrijvingen van de boerderij zijn van ongeveer 1840, in de archieven praat men over een hoeve met 39 stuks hoornvee (koeien) en een hoeve (woonhuis) genaamd; ‘Land Houdt Stand’. Rond 1965 is er ongeveer 12 hectare van de boerderij afgegaan voor de ontwikkeling van Amsterdam zuidoost.

Jos is getrouwd met Klaartje (dierenarts) en ze hebben drie dochters, Popke, Katja en Marieke. Naast huisvader is Jos een paar jaar geleden overgestapt op Marchigiana ras.

Waarom heeft Jos eigenlijk voor dit ras gekozen; wel, omdat het een heel mooi stukje vlees geeft, een ras is wat gemakkelijk kalft (geen keizersnedes) en bovendien een sober ras is, waarvan men beweert dat het cholesterol neutraal is.

MARCHIGIANA RAS

Het Marchigiana ras is ontstaan uit een tak van het zeer oude Podolische steppenras uit de Romeinse periode. Vanuit het oorspronkelijke ontstaansgebied, de Marche, heeft het ras zich in eerste instantie hoofdzakelijk verspreid over de midden- en zuidelijke regio’s van Italië. De dieren zijn wit van kleur met een zwarte neus en staartpluim. Met name de stieren hebben soms grijze schaduwen op de hals. De kalfjes worden bruin geboren en worden na ongeveer 2 maanden wit.

Marchigiana’s onderscheiden zich van veel andere vleesrassen door een over het algemeen rustig karakter. Het ras heeft een uitstekende vruchtbaarheid. Geboorteproblemen komen zelden voor. Uitgangspunt binnen het stamboek is een spontane geboorte zonder hulp van buitenaf. De kalveren zijn bijzonder vitaal en gaan heel kort na de geboorte al melk drinken bij hun moeder.

Marchigianavlees is van uitstekende kwaliteit en wordt in Italië als delicatesse beschouwd!