Klaas Pieter Osinga & Janneke Spoelstra

Boeren: Klaas Pieter Osinga & Janneke Spoelstra Locatie: Marrum Ras: Black Angus

DE BOER & BOERDERIJ

Hoog in het noorden van Friesland staat Sybada state, de prachtige boerderij van Boer Klaas Pieter Osinga en Janneke Spoelstra. Van oorsprong een melkveehouderij maar inmiddels lopen er zo’n 90 prachtige Black Angus koeien rond.

De boerderij staat met z’n tenen bijna in de Waddenzee, een dijk met een prachtig stuk natuurgebied is het enige wat de boerderij scheid van de zilte zee. Klaas Pieter is geboren en getogen op deze boerderij en inmiddels woont hij er zelf met zijn jonge gezin. Hij nam de boerderij over van zijn vader en koos hij ervoor om te stoppen met melken en heeft een aantal jaar jongvee voor andere boeren groot gebracht. Maar sinds 2019 staan er alleen eigen koeien, waarvan het merendeel Black Angus is. Naast het land rondom de boerderij pacht hij ook land achter de dijk in het natuurgebied. Hij praat vol passie over zijn koeien en de toekomst voor de boerderij.


DE DIEREN & HET VOER

Zodra het broedseizoen van de weidevogels er op zit, lopen de koeien van Klaas Pieter aan andere kant van de zeedijk in het natuurgebied van het Fryske Gea. Hier kunnen zij naar hartelust grazen in het kruidenrijk en diverse grasland. De koeien lopen het grootste deel van het jaar buiten en anders staan ze binnen in de stal op stro. Die ruwe mest uit de stallen wordt weer uitgestrooid over het natuurgebied wat de bodem verrijkt en het bodemleven stimuleert waar de weidevogels weer op afkomen.

Black Angus koeien staan bekend om hun gemoedelijke karakter. Dat is ook goed terug te zien op de boerderij van Klaas Pieter. In de stallen is het rustig en wanneer er mensen over de dijk wandelen, lopen de koeien gezellig mee. Het ras staat dicht bij de natuur, is robuust en groeit het best in natuurgebieden waar diverse kruiden- en grassoorten te vinden zijn. De koeien van Klaas Pieter krijgen geen onnodige medicatie hebben veel leefruimte en lopen het grootste deel van het jaar buiten.

Black Angus heeft een uitzonderlijke kwaliteit van het vlees. Het vlees is super mals en heeft een heerlijke smaak. Dit komt door de "marmering" van het vlees: dunne lijntjes vet die door het vlees lopen. Vet is de de smaakmaker van vlees en daarom is Black Angus een erg gewild stukje vlees.