Paul Rozmus & Marcel Oosterom

Boer: Paul Rozmus & Marcel Oosterom Locatie: Haarzuilens Ras: Brandrode

DE BOER & DE BOERDERIJ

Op de weilanden van landgoed Haarzuilens graast in de zomer een zeldzaam ras, het brandrode rund. Deze stevige koeien zijn dieprood en sommige hebben een blauwe tong.

In de winter staan ze in de potstal van Hoeve Wielrevelt en kun je ze van dichtbij bekijken.

De mest in de potstal wordt opgepot en dagelijks aangevuld met een dikke laag stro. Uit dit mengsel van koeienvlaaien en stro ontstaat een perfecte compost voor de akkers. Eén keer per jaar wordt de mest uit de stal gehaald en verspreid over het land.

WEILANDEN VOL BLOEMEN

Natuurmonumenten

In het voorjaar zigzaggen de hazen in volle vaart over de velden rond de hoeve. De weilanden met paarsroze echte koekoeksbloemen en knalgele dotterbloemen zijn omringd door boerenslootjes. De geleidelijk aflopende oevers zorgen ervoor dat het hier goed toeven is voor waterplanten en -dieren. In het water kwaken kikkers en rugstreeppadden. Langs de slootkanten vliegen libellen heen en weer. Het land en de boerderij worden door de boer in samenwerking met Natuurmonumenten onderhouden.

HET BRANDRODE RUND

Op het land van boerderij 't Ouwe Land worden verschillende dieren gehouden. Het merendeel van het gebied wordt gebruikt als graasgebied en voor wintervoer winning voor de Brandrode koeien. Deze koeien zijn in Nederland nog maar weinig te zien. Ze behoren dan ook tot de zeldzame runderrassen. Het ras is niet gekruist en is daarom robuust en sterk.

SMAAK VAN HET VLEES

Het kruidenrijke dieet van de koeien vind je terug in de malsheid van het vlees. De dieren zijn volledig volgroeid, dit geeft heel fijn van draad vlees. Het is verassend van smaak. Doordat de dieren langzaam gegroeid zijn heeft het wat zachter en witter onverzadigd vet. Dit vet is de drager van de smaak in het vlees. Het helpt de smaak te transformeren van het vlees naar je tong, zodat je het beter proeft. Het draagt als het ware de smaak over op je tong. Echt een stukje beleving. Het vlees van de Brandrode is zeer mals met een klein randje vet. Zeker het proeven waard!