Sjaak Hoogendoorn

Boer: Sjaak Hoogendoorn Locatie: Krommenie Ras: Bio Zwart Bonte Holstein / Belgische Witblauwe

DE BOER & DE BOERDERIJ

Boer Sjaak heeft samen met zijn vrouw Ellen een prachtige boerderij. Het boeren bedrijf staat in het Noord-Hollandse Ilpendam. Boerderij Achtervennen is een biologisch melkveebedrijf met 55 melkkoeien.

Jaarlijks worden er zo’n 50 kalveren geboren. Hiervan zijn er 15 koeien nodig om de oudere melkkoeien te vervangen. De overige dieren gingen daarom de gangbare veehouderij in. Maar dat wilde boer Sjaak anders! Dus besloot hij de dieren zelf groot te brengen. Deze koeien zijn nu beschikbaar voor Koop Een Koe!

DUURZAAMHEID EN BIOLOGISCH

Boerderij Achtervennen is volledig biologisch gecertificeerd. Dat betekent dat ze helemaal voldoen aan de biologische manier van veeteelt. Voor biologische landbouw en veehouderij zijn strenge regels gesteld inzake de omgang met het milieu, de natuur en het dierenwelzijn. Regels waaraan iedereen die biologische voeding produceert, zich aan moet houden. Voorbeelden van deze regels zijn:

  • verplicht aantal dagen weidegang per jaar
  • meer ruimte per dier
  • geen gebruik van kunstmest en chemische bestrijdingsmiddelen
  • minimaal gebruik van medicatie zoals antibiotica ter preventie van resistentie

De inspecteurs van Skal controleren de hele keten. Dit gebeurt zowel aangekondigd als niet aangekondigd. Het vlees van boerderij Achtervennen is dus 100% biologisch verantwoord.

DE KOE

Er is gekozen om de Zwart Bonte Holstein te kruisen met de Belgische Witblauwe koe. De Holtein is oorspronkelijk een melk koe die niet geschikt is voor vlees. Door de twee te kruisen krijg je een koe die heerlijk smaakt en makkelijk te houden is! De dieren zijn lekker vrij en krijgen veel weidegang. Ze zijn heel makkelijk in de omgang en lopen vaak gezellig achter de boer aan. Na ruim 2 jaar zijn de dieren volgroeid en worden ze geslacht. Het vlees is dan het lekkerst.

NATUURBEHEER & WEIDEVOGELS

Naast het houden van koeien is de boerderij bezig met de bescherming van weidevogels. De koeien en de boer werken samen om de natuur een handje te helpen. Het land wordt minder bemest en de dieren hebben veel ruimte. De kleurrijke bloemen en kruiden in het grasland krijgen daardoor de mogelijkheid te groeien voordat deze worden afgegraasd. Dit hoge gras geeft bescherming aan kuikens en zit vol insecten om de grutto’s, kieviten en kuifeenden van hun middag hapje te voorzien.

DE VEENWEIDES

Het weidegebied bestaat uit meerdere veenweides in Ilpendam en Krommenie. Het gebied was eerste een moerasgebied en is 1000 jaar geleden ontgonnen door slootjes te graven. Nog maar twee generaties geleden moesten alle koeien varend naar hun weide. Ook nu zijn er nog stukken land die alleen varend bereikbaar zijn. Inmiddels heeft de boer een aantal pontons om de overbrugging wat te vergemakkelijken maar af en toen gaan nog alle koeien op een grote boot. Wij noemen dat de koeien-cruise.

SMAAK VAN HET VLEES

Het kruidenrijke dieet van de koeien vind je terug in de malsheid van het vlees. De dieren zijn volledig volgroeid, dit geeft heel fijn van draad vlees. Het is verassend van smaak. Doordat de dieren langzaam gegroeid zijn heeft het wat zachter en witter onverzadigd vet. Dit vet is de drager van de smaak in het vlees. Het helpt de smaak te transformeren van het vlees naar je tong, zodat je het beter proeft. Het draagt als het ware de smaak over op je tong. Echt een stukje beleving.