Sjaak & Marina Kruiswijk

Boeren: Sjaak & Marina Kruiswijk Locatie: Loenen aan de Vecht Ras: Piemontese, Blonde d'Aquitaine, Roodbonte, MRIJ, Limousin, Fleckvieh, Montbéliarde, Charolais

DE BOER & DE BOERDERIJ

Sjaak is in 1991 begonnen op de boerderij samen met zijn vrouw Marina, en woont daar nu samen met hun zoontje Youseff.

Op de boerderij hebben ze melkvee dat vrij loopt tussen de houtsnippers. Er is gekozen voor een vrije uitloopstal omdat dit beter is voor het dierenwelzijn dan als de dieren tussen de hekken staan. Dit is uniek aangezien de meeste gangbare melkvee in boxen zit. Waarom lopen de koeien tussen de houtsnippers? Zo kan de stikstof van het mest binden aan de koolstof die aan de houtsnippers zit. Op deze manier kan de stikstof uit het mest niet vervliegen en is er dus minder CO2 uitstoot.

De twee boerderijen zijn in totaal 70 hectare groot (30 hectare thuis en 40 hectare van het Staatsbosbeheer). Zomers staan de koeien buiten op het gras en wordt er deels hooi gemaakt om de dieren in de winter bij te voeren. Het voer bestaat uit hooi van het eigen natuurgebied, een klein beetje eigen verbouwde maïs, bietenpulp, aangevuld met een granenmengsel, gras en afvalproduct aardappels. De koeien zijn tussen de 3 en 7 jaar oud wanneer ze geslacht worden, dus ze krijgen de tijd om te genieten van een mooi leven op een prachtige boerderij met top boeren!