Willem van der Linden

Boer: Willem van der Linden Locatie: Tienhoven Ras: Blaarkop-Fleckvieh-MRIJ

DE BOER

Toen Willem drie jaar oud was wist hij al dat hij een boer wilde worden. Zijn opa en oma waren ook boeren, en is via hen in aanraking gekomen met het vak.

Willem's jongensdroom was om koeien te melken. Ook vind hij het belangrijk om problemen structureel op te lossen. Daarom heeft hij besloten om biologisch te boeren.

Willem gelooft dat problemen structureel opgelost worden als je de grond gezond maakt. Dat uit zich dan ook in het feit dat zijn boerderij vrij is van kunstmest, bedstrijdingsmiddelen en antibiotica.

Toen Willem begon als boer had hij zelf geen grond, dus is hij gaan pachten van natuurorganisaties zoals Staatsbosbeheer. Alles wat hij in de Bethunepolder doet wordt gedaan voor natuurdoelstellingen zoals botanisch graslandbeheer en rietvogelbeheer. Als hobby doet Willem ook aan weidevogelbeheer. Een echte natuurboer dus!


DE BOERDERIJ

Met 395 hectaren grond hebben Willem's koeien veel ruimte om te grazen. Gemiddeld heeft elke koe één hectaar helemaal voor haarzelf! Ook is boerderij Zeldenrust uitgerust met zonnepanelen.


HET RAS

Willem's koeien zijn een kruising van oud-Hollandse rassen zoals de Blaarkop, Fleckvieh en MRIJ. De koeien worden eerst gemolken en zijn gemiddeld 9 jaar oud wanneer ze geslacht worden voor het vlees. In het gangbare circuit worden dubbeldoel koeien gemiddeld 5 jaar oud, dus Willem's koeien leven bijna twee keer zo lang.


HET VOER

De dieren worden gevoerd met biologisch beheersgras, rode bieten, pompoenen en appels. Tussen het gras groeien kruiden en bloemen zoals de kale jonker, ratelaar, valeriaan en orchideeën.