Jan-Willem Bakker

Boer: Jan-Willem Bakker Locatie: Westergeest, Texel Ras: Texelaar

OVER DE BOER & BOERDERIJ

Jan-Willem is stapelgek op schapen, dit zit in zijn bloed want al 7 generaties gingen hem voor. Toen hij de kans kreeg om de schapenhouderij van zijn ouders voort te zetten, nam hij die dan ook met beide handen aan. De boerderij, genaamd De Waddel, staat naar eigen zeggen op het mooiste plekje van het eiland en heeft een enorme schapen historie. De boerderij stamt uit 1625 en is daarmee de oudste nog bestaande schapenhouderij van het eiland.

Om biodiversiteit te waarborgen wordt het kleinschalige landschap gerespecteerd. Weidevogels worden beschermd, er wordt extensief geboerd met alleen ruige stalmest en er zijn insecten stroken aangelegd.

DE DIEREN

De schapen leven in een kudde op het mooie gebied van De Waddel. Jan-Willem verplaatst zich in de dieren om ze zo goed mogelijk te kunnen begrijpen. De schapen en lammeren eten kruidenrijk gras en kuilgras, allemaal uit eigen bedrijf. In een droge tijd worden de dieren gevoerd met ruwvoer en bierbostel. Jan-Willem zet zich in om het aandeel krachtvoer in de agrarische sector terug te dringen.