← Terug naar recepten overzicht

BBQ perfectie volgens Scott Valentine

Auteur: Scott Valentine

Tournedos

Dit is het stuk vlees met de hoogste kwaliteit, dit heeft niet veel moeite nodig om het heerlijk op smaak te krijgen. Insmeren met een beetje olijfolie, zout en peper en het op heet vuur bereiden waar de kolen rood zijn, maar geen vlammen meer. 2-3 Minuten aan elke kant bakken en dan aan de zijkant van de gril leggen. Om het af te maken, elke 10 seconden omdraaien om alle sappen door te laten lopen.

Entrecote

Gesneden Rozemarijn en met zout en peper vijzelen. Hiermee de entrecote inwrijven. Let op; geen olie gebruiken! Op midden hoog vuur bereiden (als je met je handen 5 seconden 10 cm boven het vuur kan blijven hangen is het goed). Aan beide kanten dicht schroeien en daarna 30 seconden rechtopstaand met de vetrand op het rooster. Hierna ook aan de zijkant op het rooster leggen en elke 10 seconden omdraaien om alle sappen door te laten lopen.

Biefstuk

Zie Het Perfecte Biefstuk

Minute steak

De minute steak bak je heerlijk 1 minuut aan elke kant, een tip hierbij is heerlijke Romesco saus: ¼ kopje olijfolie 2,5 cm dik stuk brood, in stukken gescheurd ½ kopje ontvliesde amandelen (of gepelde hazelnoten) 5-6 teentjes knoflook, gesneden 1 theelepel zout 425 gram gepelde tomaten zonder zaadjes 225 gram geroosterde paprika uit een potje, droog. 1 eetlepel paprika 2-3 eetlepels rode of witte wijnazijn Mix alle ingrediënten in een keuken machine tot het een gladde massa wordt. Verspreid de saus op een bakplaat en bak het in de oven ongeveer 10-15 min af op 170 graden, of totdat de uiteindes beginnen te karamelliseren. Laat het afkoelen en schraap het in een pot om het te bewaren. Bewaar het in een luchtdichte container, deze saus gaat ongeveer een week mee in de koelkast. Ingevroren houdt deze saus ook goed.    

Biefstukpuntjes

Deze zijn heel erg geschikt om spiesjes mee te maken. Saté prikkers 10 minuten in water laten weken, zodat deze niet verbranden op de BBQ. De saté prikkers vullen met afgewisseld biefstukpuntjes en abrikoos - door het sap in de abrikoos worden de biefstukpuntjes heerlijk zacht. Dit insmeren met een beetje olijfolie plus rozemarijn en/of tijm en op hoog vuur grillen en blijven omdraaien, na ongeveer 2 minuten zijn ze klaar.

Rosbief

Dit stukje vlees is het beste geschikt voor de weber grill of in de oven, op een gewone BBQ is het niet aan te raden dit klaar te maken. Een dag van te voren de rosbief inwrijven met olie en verse kruiden, dan komt de smaak des te meer naar boven. Op de weber maak je aan beide kanten een vuur, maar niet in het midden. Gebruik hier briketten voor, hier krijg het de beste smaak van. 10-12 minuten met de deksel op de weber afbakken op laag vuur. In de oven maak je dit stukje vlees het beste klaar door het een dag van te voren te marineren met olie en kruiden en vervolgende eerst met boter in een pan dicht schroeien. Vervolgens 10-15 minuten in de over op 175 graden.

Rib- en stooflappen

Naar beroemd Afrikaans recept: ‘Beef and Beer Potjie’ 15 gram bloem 5 gram paprikapoeder 1 kg riblap/stooflap 15 ml boter 15 ml olie 2 uien, dun gesneden 15 ml white sugar 8 groene bonden, gesneden 4 wortelen, geschild en dun gesneden 1 teen knoflook, dun gesneden 5 ml gemixte kruiden of marjoraam 375 ml bier 250 ml rundvlees bouillon 1 blikje tomaten van 250gr. 1 laurierblad 15 ml azijn 10 gram maïzena Zout en peper om het op smaak te brengen Doe de paprikapoeder en bloem in een plastic zak. Voeg de stukjes vlees toe en schud de zak totdat het vlees helemaal bedekt is. Laat de boter en olie smelten in een pan over middelmatig hete kolen en bak het vlees ietwat op. Haal het vlees even uit de pot en zet het aan de kant. Bak de ui en de suiker, roer af en toe totdat de uien zacht zijn. Voeg de bonen, wortels en knoflook toe en laat het 5 minuten sudderen. Schep het vlees terug in de pot en schep de kruiden, bier, bouillon en het laurierblad er doorheen. Plaats de deksel op de pan en laat het 45 min tot 1 uur doorkoken, af en toe roeren met een houten lepel. Roer het azijn en de maïzena en erdoor en laat het staan tot de jus aandikt, breng het op smaak met zout en peper.

Runderpoulet

De poulet is ook heel geschikt om lekkere spiesjes mee te maken. Weer beginnen met de saté prikkers 10 minuten in water laten weken, zodat deze niet verbranden op de BBQ. De saté prikkers vullen met afgewisseld runderpoulet en shiitake champignons. Dit marineren in oester- en/of sojasaus en sesam zaadjes. Op hoog vuur blijven omdraaien. Wanneer de champignons klaar zijn is het vlees ook klaar.

Hamburgers

De gehaktproducten eet je al laatste bij de BBQ, nadat je al het andere vlees klaargemaakt hebt. De hamburgers bak je op laagvuur, blijven omdraaien en elke keer insmeren met BBQ saus. Om te testen of je hamburger gaar is moet je er met de spatel op drukken; komt er half wit half rood sap uit is de hamburger medium gebakken. Komt er helder sap uit dan is deze well-done.

Runderworst

Voor de runderworst geldt hetzelfde als de hamburgers. Op laagvuur klaarmaken en blijven omdraaien. Om te testen of deze gaar is prik met je een vork in het worstje; komt er half wit half rood sap uit is de hamburger medium gebakken. Komt er helder sap uit dan is deze well-done.

Cote de boeuf

Deze is het beste te behandelen als een T-bone steak. Inwrijven met zout en peper op hoog vuur en om blijven draaien.

Bavette

Maak het een beetje plat met een deegroller, wrijf het in met lekkere kruiden (bijv. cajunkruiden voor een rokerige smaak) De bavette mag maar heel even op de BBQ op hoog vuur zodat het van binnen lekker rood blijft. Tip: Als de bavette klaar is, hier wat passievrucht en olijfolie erover druppelen.

Runder rollade

Dit stukje vlees is het beste geschikt voor de weber grill of in de oven, op een gewone BBQ is het niet aan te raden deze klaar te maken. Op de weber maak je aan beide kanten een vuur, maar niet in het midden. Gebruik briketten voor het vuur, hier krijg je de beste smaak van. In het midden in een bak met groenten van je keuze en de rollade daar midden in. Het vlees moet langzaam garen. Vlak voordat het klaar is een hand vol met hout op het vuur leggen en cherry tomaatjes 2 minuten meebakken. Dit geeft het een hele lekkere rokerige smaak.

EXTRA:

  • Pittige mayonaise:
    • Sweetchili saus
    • Mayonaise
    • Limoen sap
  • Uien op de BBQ
    • Plaats de hele ui met wat grof zout in een dubbele laag aluminiumfolie in het vuur tussen de kolen
    • Laat het net zo lang staan totdat de buitenkant van de ui wat verbrand is.
    • De binnenkant van de ui is nu heerlijk bij een broodje hamburger, hotdog etc.
  • Gepofte Aardappel
    • Plaats een aardappel in aluminiumfolie in het vuur tussen de kolen.
    • Aan het einde van je BBQ sessie heb je een heerlijk gepofte aardappel