het vlees
vlees op de bbq
bbq vlees snijden
bbq vlees zout

BBQ perfectie tips

Auteur: Chef Scott Valentine

Tournedos

Tournedos is een stuk vlees met hoge kwaliteit, het vlees heeft daarom niet veel moeite nodig om heerlijk op smaak te krijgen. Smeer de tournedos in met een beetje olijfolie en zout en peper. Bereid het vlees op heet vuur; de kolen zijn rood, maar er zijn geen vlammen meer. Gril de tournedos 2-3 minuten aan elke kant en leg het vlees dan aan de zijkant van de gril. Hier gaart het vlees verder, zonder te verbranden. Draai het vlees elke 10 seconden om, om alle sappen door te laten lopen.

Entrecôte

Entrecôte heeft een randje vet, dit geeft het vlees smaak en is een smaakgeleider. Snij rozemarijn en vijzel het kruid met zout en peper. Wrijf de entrecôte hiermee in, het vlees heeft geen olie nodig. Bereid de entrecôte op midden hoog vuur (als je met je handen 5 seconden op 10 cm boven het vuur kan blijven hangen is het goed). Schroei het vlees aan beide kanten dicht en daarna 30 seconden rechtopstaand met de vetrand op het rooster. Hierna ook aan de zijkant op het rooster leggen en draai het vlees daarna elke 10 seconden om, om alle sappen door te laten lopen.

Côte de boeuf

De côte de boeuf is het beste te behandelen als een T-bone steak. Wrijf het vlees in met zout en peper en gaar het op hoog vuur. Draai het vlees steeds om en om, zodat de sappen doorlopen en het vlees rondom gaart.

Bavette

Maak de bavette een beetje plat met een deegroller en wrijf het in met lekkere kruiden (bijv. cajunkruiden voor een rokerige smaak). De bavette mag maar heel even op de BBQ, op hoog vuur, zodat het vlees van binnen lekker rood blijft. Tip: Druppel als de bavette klaar is, wat passievrucht en olijfolie over het vlees.

Biefstuk

Zie mijn tips voor de perfecte biefstuk.

Minute steak

De minute steak bak je 1 minuut aan elke kant. Een lekkere tip voor bij deze steak is Romesco saus. Ingrediënten: ¼ kopje olijfolie, 2,5 cm dik stuk brood (in stukken gescheurd), ½ kopje ontvliesde amandelen (of gepelde hazelnoten), 5-6 teentjes knoflook, gesneden 1 theelepel zout, 425 gram gepelde tomaten zonder zaadjes, 225 gram geroosterde paprika uit een potje (droog), 1 eetlepel paprika en 2-3 eetlepels rode of witte wijnazijn. Mix alle ingrediënten in een keuken machine tot het een gladde massa wordt. Verspreid de saus op een bakplaat en bak het in de oven ongeveer 10-15 min af op 170 graden, of totdat de uiteindes beginnen te karamelliseren. Laat de saus afkoelen en schraap het in een pot om het te bewaren. Bewaar het in een luchtdichte container, deze saus gaat ongeveer een week mee in de koelkast. Ingevroren houdt de saus langer.

Biefstukpuntjes

Biefstukpuntjes zijn heel erg geschikt om spiesjes van te maken. Laat satéprikkers 10 minuten in water weken, zodat deze niet verbranden op de BBQ. Prik afwisselend biefstukpuntjes en abrikoos op de satéprikkers - door het sap in de abrikoos worden de biefstukpuntjes heerlijk zacht. Smeer de spiesjes in met een beetje olijfolie en rozemarijn en/of tijm. Gril de spiesjes op hoog vuur en draai ze steeds om, na ongeveer 2 minuten zijn ze klaar.

Rosbief

Rosbief is het beste geschikt voor de Weber grill of in de oven, op een gewone BBQ is het niet aan te raden dit klaar te maken. Wrijd een dag van te voren de rosbief in met olie en verse kruiden, dan komt de smaak des te meer naar boven. Op de Weber maak je aan beide kanten een vuur, maar niet in het midden. Gebruik hier briketten voor, daar krijg je de beste smaak van. Bak de rosbief 10-12 minuten met de deksel op de weber af, op laag vuur. In de oven maak je dit stukje vlees het beste klaar door het een dag van te voren te marineren met olie en kruiden en het vlees eerst met boter in een pan dicht te schroeien. Gaar de rosbief vervolgens 10-15 minuten in de oven op 175 graden.

Rib- en stooflappen

Maak dit beroemde Afrikaanse recept: ‘Beef and Beer Potjie’
Ingrediënten: 15 gram bloem, 5 gram paprikapoeder, 1 kg riblap/stooflap, 15 ml boter, 15 ml olie, 2 uien (dun gesneden), 15 ml white sugar, 8 groene bonden (gesneden), 4 wortelen (geschild en dun gesneden), 1 teen knoflook (dun gesneden), 5 ml gemixte kruiden of marjoraam, 375 ml bier, 250 ml rundvlees bouillon, 1 blikje tomaten van 250gr, 1 laurierblad, 15 ml azijn, 10 gram maïzena en zout en peper om het op smaak te brengen.

Doe de paprikapoeder en bloem in een plastic zak. Voeg de stukjes vlees toe en schud de zak totdat het vlees helemaal bedekt is. Laat de boter en olie smelten in een pan op middelmatig hete kolen en bak het vlees hierin ietwat op. Haal het vlees even uit de pan en zet het aan de kant. Bak de ui en de suiker, roer af en toe totdat de uien zacht zijn. Voeg de bonen, wortels en knoflook toe aan de pan en laat het 5 minuten sudderen. Schep het vlees terug in de pan en schep de kruiden, bier, bouillon en het laurierblad er doorheen. Plaats de deksel op de pan en laat het 45 min tot 1 uur doorkoken, roer af en toe met een houten lepel. Roer het azijn en de maïzena en erdoor en laat het staan tot de jus aandikt, breng het op smaak met zout en peper.

Runderpoulet

Runderpoulet is ook heel geschikt om lekkere spiesjes mee te maken. Begin met het weken van de saté prikkers in water, zodat deze niet verbranden op de BBQ. Prik afwisselend poulet en shiitake champignons op de saté prikkers. Marineer de spiesjes met oester- en/of sojasaus en sesam zaadjes. Gaar de spiesjes op hoog vuur en draai ze steeds om. Wanneer de champignons gaar zijn is het vlees ook klaar.

Hamburgers

De gehaktproducten eet je als laatste bij de BBQ, nadat je al het andere vlees klaargemaakt hebt. Bak de hamburgers op laag vuur, draai ze regelmatig om en smeer ze in met bbq-saus. Om te testen of je hamburger gaar is moet je er met de spatel op drukken; komt er half wit half rood sap uit, dan is de hamburger medium gebakken. Komt er helder sap uit dan is de burger well-done.

Runderworst

Voor de runderworst geldt hetzelfde als voor de hamburgers. Maak de worstjes klaar op laag vuur en draai ze steeds om. Om te testen of de worstjes gaar zijn prik met je een vork in het worstje; komt er half wit, half rood sap uit de worstjes dan zijn ze medium gebakken. Komt er helder sap uit dan zijn de worstjes well-done.

Runder rollade

Dit stukje vlees is het beste geschikt voor de Weber grill of in de oven, op een gewone BBQ is het niet aan te raden dit vlees klaar te maken. Op de Weber maak je aan beide kanten een vuur, maar niet in het midden. Gebruik briketten voor het vuur, hier krijg je de beste smaak van. Gaar in het midden een pan met groenten en plaats de rollade daar midden in. Laat het vlees langzaam garen. Leg, vlak voordat het klaar is, een hand vol met hout op het vuur en bak voor 2 minuten cherry tomaatjes mee. Dit geeft het vlees een hele lekkere rokerige smaak.

EXTRA:

 • Ingrediënten pittige mayonaise:
  • Sweetchili saus
  • Mayonaise
  • Limoen sap
 • Uien op de BBQ
  • Plaats de hele ui met wat grof zout in een dubbele laag aluminiumfolie in het vuur tussen de kolen
  • Laat het net zo lang staan totdat de buitenkant van de ui wat verbrand is.
  • De binnenkant van de ui is nu heerlijk bij een broodje hamburger, hotdog etc.
 • Gepofte Aardappel
  • Plaats een aardappel in aluminiumfolie in het vuur tussen de kolen.
  • Aan het einde van je BBQ sessie heb je een heerlijk gepofte aardappel