Biefstuk met Bearnaisesaus en huisgemaakte frietjes

Biefstuk met Bearnaisesaus en huisgemaakte frietjes

Auteur: Robert & Sabine

Biefstuk

De biefstuk even marineren in rozemarijn, thijm en een beste scheut olie, peper en zeezout naar smaak. Deze een klein halfuurtje laten staan. Kan deze ook mooi even op kamertemperatuur komen. Vervolgens een goede pan verhitten. Roomboter erin en een scheutje olie. Beide kanten goed dichtschroeien om het vlees daarna 5/7 minuten in een oven van 160 graden te doen. Dan kan de biefstuk uit de oven om even in aluminium folie tot rust te komen, dit een minuut of 4.

Ingrediënten

Biefstuk
  • Rozemarijn
  • Thijm
  • Olie
  • Peper & (zee)zout
Bearnaisesaus
  • 250 gr. boter
  • Sjalot
  • Ui
  • Dragon
  • Peperkorrels
  • Azijn
  • Witte Wijn
  • 3 Eieren
  • Citroensap
Pastinaak & Wortel met Honing Mosterd
  • Wortel
  • Pastinaak
  • Honing
  • Mosterd
  • Olie
  • Peper & zout
Salade
  • Mesclun salade
  • Olijfolie
  • Azijn
  • Peper & zout
  • Tomaat
  • Ui
  • Augurk
Friet
  • Aardappel(s)
  • Kurkuma
  • Zout

Bearnaisesaus

Smelt 250 gram boter en klarifeer deze ( de witte vlokjes eruit halen ). Laat deze even staan. Snijd vervolgens een sjalot en een ui in kleine blokjes, en pak wat takjes dragon en gekneusde peperkorrels, deze doe je in een pan met wat azijn en een beste scheut witte wijn. Laat dit koken totdat ongeveer de helft overblijft. Haal vervolgens hetgeen wat overblijft door een hele fijne zeef zodat de takjes, de peperkorrels, de ui en sjalot achter blijven in het vergiet ( dit kan weg) Laat dit even afkoelen. Voeg vervolgens al kloppend van 3 eieren de eierdooiers toe en de geklarifeerde boter. Het is belangrijk goed te blijven kloppen tot het geheel goed gebonden is. Voeg naar smaak wat vers citroensap toe.

Pastinaak en wortel met honing en mosterd uit de oven

Schil de wortel en de pastinaak en haal bij de pastinaak het bittere binnenste eruit. Vervolgens in een ovenschaal besprenkelen met voldoende honing en mosterd, olie, peper en zout. Dit doe je in de oven voor een 20 minuten op 180 graden in de tussentijd een paar keer husselen zodat alles lekker door de marinade gaat. En alle kanten even goed garen.

Salade

Een simpele salade om het geheel af te maken. Gebruik een mesclun mix doe daar olijfolie (2/3) azijn (1/3) en peper en zout overheen. Door de salade hebben we wat tomaat, ui en augurk gedaan.

Friet

Snijd van grote vastkokende aardappelen de randen af zodat je een rechthoekige aardappel overhoudt. Hier snijd je de friet van. Allemaal mooie gelijke stukken en niet te klein. Deze kook je in een minuut of 5 in ruim water met een theelepel kurkuma en zout.

Hierna goed afspoelen en afbakken in de frituur.