← Terug naar recepten overzicht

INGREDIËNTEN

Tzaziki:

  • Halve komkommer geraspt
  • 250ml Turkse yoghurt
  • Eetlepel sumak (zuurkruid)
  • 2 tenen knoflook
  • 1 eetlepel olijfolie
  • Peper
  • Zout
  • Peterselie / koriander
  • Eventueel nog wat citroensap
Bifteki:
  • Portie gehakt van Koopeenkoe.nl
  • 1 ei
  • Kopje paneermeel
  • handjevol tarwebloem
  • 100 gram fêta in stukjes gebroken
  • 1 ui
  • 2 tenen knoflook
  • Peper
  • Zout
  • Koriander
  • Snufje kaneel
  • Snufje Nootmuskaat
Extra:
  • Pitabroodjes
  • Veldsla
  • Rode paprika

Bifteki met Tzaziki

Auteur: Eva
Bereiding

Het beste is om te beginnen met de tzaziki. Deze kan je gemakkelijk voorbereiden op de maaltijd en is het lekkerst als hij een dag oud is. Pers de tenen knoflook en doe deze als eerste in het schaaltje. Strooi er zout overheen, hierdoor wordt de knoflook zacht en zal hij beter opgenomen worden in de saus. Laat dit een minuut of vijf staan. Voeg de geraspte komkommer toe, samen met de peper, olie en de kruiden. Roer het geheel goed door elkaar en voeg daarna pas de yoghurt toe. Eventueel kan je nog wat verse citroensap erbij doen, ik hou van een zuurtje en doe het dus wel. Een theelepeltje sap is bij deze hoeveelheid al voldoende. Als je de saus direct gaat gebruiken, laat hem dan buiten de koelkast staan. De smaken zullen dan beter tot hun recht komen.

Voor de bifteki geldt hetzelfde: begin met de knoflook, welke je met zout bestrooit. Na vijf minuten voeg je het gehakt toe, samen met de peper, koriander, kaneel en nootmuskaat. Snipper de ui zo klein als je kan en meng het goed door het gehakt. Hoe fijner hij gesneden is, hoe beter het vlees te kneden zal zijn. Voor de brokjes fêta erbij gaan, voeg je eerst het ei en de paneermeel toe. Kneed het vlees even goed en stop dan de fêta erbij. Pak iedere keer een balletje van het mengsel en druk het plat tot een mooie burger. Deze kan je naar eigen inzicht maken, maar met een dikte van maximaal 2cm zal hij ook aan de binnenkant snel garen. Strooi er een beetje bloem overheen, zo blijft alles beter bij elkaar en komt er een mooi krokant laagje over de bifteki’s.

Bak de bifteki’s op middelhoog vuur goudbruin aan beide zijden en leg ze vervolgens kort op een keukenpapiertje om uit te lekken. Voor een kleur- én smaakexplosie serveer je ze met frisse veldsla en een rode paprika in reepjes gesneden. Bifteki’s zijn heerlijk bij (pita)brood, frietjes en zelfs rijstgerechten.

Eetsmakelijk!