INGREDIËNTEN

900 gram runderstooflappen, in blokjes van 1 cm
500 ml rode wijn (het liefst bourgondische wijn)
3 teentjes knoflook
4 takjes verse peterselie
1 takje verse tijm
2 laurierblaadjes
250 gram roomboter
3 uien,
1 eetlepel bloem
1 klein blikje tomatenpuree
1,5 liter runderbouillon
zout en gemalen zwarte peper naar smaak
250 gr kastanje champignons, door de helft
of in vieren
1 winterpeen in plakjes gesneden
Voor de bijgerechten:
2 kilo kruimige aardappels
2 teentjes knoflook
sla
cherry tomaatjes
1 komkommer
pijnboompitjes
Voor de dressing:
twee eetlepels olie
mespuntje zout
mespuntje peper
1 theelepel Italiaanse kruiden
witte wijnazijn of balsamicoazijn
half theelepel knoflookpoeder of 1 teentje knoflook
half theelepel uienpoeder
om het iets romiger te maken is een kneepje yoghurtdressing of 1 eetlepel mayo erg lekker

Boeuf Bourguignon

Auteur: Willemijn

Voorbereiding: 30 minuten

Bereiding: ±3 uren 30 minuten

  1. Kruid het rundvlees met zout en peper. En bak rundvlees met een klont roomboter bruin. Fruit hier de uien en de knoflook bij tot deze zacht en glazig zijn.
  2. Los de runderbouillonblokjes op in 1,5 liter water en schenk bij het vlees. Samen met de wijn. En laat minimaal 3 uur sudderen, tot het vlees uit elkaar valt.
  3. De bloem oplossen in een klein scheutje water en goed roeren dat er geen klontjes ontstaan. Na 2 uur de peterselie, laurierblaadjes, tijm, champignons, wortel, tomatenpuree en opgeloste bloem door het vleesmengsel roeren. Nu nog een uur laten sudderen tot de saus is ingedikt.
  4. Voor de aardappelpuree: aardappels schillen, 30 minuten koken met de teentjes knoflook. Dan afgieten en pureren met de knoflookteentjes. Klein beetje zout en peper erdoor en klein klontje roomboter.
  5. Voor de sla: Sla snijden en wassen. Tomaatjes in tweeën snijden. Komkommer in blokjes snijden. Pijnboompitjes roosteren in een koekenpannetje, let op ze verbranden snel. De olie, zout, peper, Italiaanse kruiden, witte wijn azijn, knoflookpoeder, uienpoeder en yoghurtdressing door elkaar mengen over de sla schenken en door elkaar mengen met de pijnboompitjes.