Boeuf Bourguignon

Recept Bourgondische Boeuf Bourguignon

Een recept voor Boeuf Bourguignon met verse kruiden en groenten. Serveer deze Franse klassieker bijvoorbeeld met aardappelpuree en een frisse salade.

Voorbereiding:

Bereiding:

Voor: 4 personen

Ingrediënten

  • 900 gram runder stooflappen, in blokjes van 1 cm
  • 500 ml rode wijn (het liefst bourgondische wijn)
  • 3 teentjes knoflook
  • 4 takjes verse peterselie
  • 1 takje verse tijm
  • 2 laurierblaadjes
  • 250 gram roomboter
  • 3 uien,
  • 1 eetlepel bloem
  • 1 klein blikje tomatenpuree
  • 1,5 liter runderbouillon
  • zout en gemalen zwarte peper naar smaak
  • 250 gr kastanje champignons, door de helft
    of in vieren
  • 1 winterpeen in plakjes gesneden
Voor de bijgerechten:
  • 2 kilo kruimige aardappels
  • 2 teentjes knoflook
  • sla
  • cherry tomaatjes
  • 1 komkommer
  • pijnboompitjes
  • twee eetlepels olie
  • mespuntje zout
  • mespuntje peper
  • 1 theelepel Italiaanse kruiden
  • witte wijnazijn of balsamicoazijn
  • half theelepel knoflookpoeder of 1 teentje knoflook
  • half theelepel uienpoeder
  1. Kruid het rundvlees met zout en peper. Zet een stoofpan op hoog vuur en bak het rundvlees met een klont roomboter rondom bruin. Fruit hier de uien en de knoflook bij tot deze zacht en glazig zijn.
  2. Los de runderbouillonblokjes op in 1,5 liter water en schenk de bouillon bij het vlees, samen met de wijn. Laat het geheel minimaal 3 uur sudderen, tot het vlees uit elkaar valt.
  3. Laat bloem oplossen in een klein scheutje water en roer dit goed, zodat er geen klontjes ontstaan. Roer na 2 uur de peterselie, laurierblaadjes, tijm, champignons, wortel, tomatenpuree en opgeloste bloem door het vleesmengsel. Laat alles nog een uur sudderen tot de saus is ingedikt.
  4. De aardappelpuree: schil de aardappels, laat ze 30 minuten koken met de teentjes knoflook. Giet de aardappels af en pureer ze met de knoflookteentjes. Voeg een klein beetje zout en peper toe en klein klontje roomboter.
  5. De salade: Was de sla en snij het eventueel wat fijner. Snij de tomaatjes in tweeën en de komkommer in blokjes. Rooster de pijnboompitjes in een koekenpannetje, let op: ze verbranden snel. Meng de olie, zout, peper, Italiaanse kruiden, witte wijn azijn, knoflookpoeder, uienpoeder en yoghurtdressing door elkaar. Schenk de dressing over de sla en meng alles door elkaar met de pijnboompitjes.

Koopeenkoe.nl

Trek gekregen in Boeuf Bourguignon? Koopeenkoe.nl verkoopt vleespakketten met heerlijk rundvlees, rechtstreeks van de boer. Wij houden niet van geheimzinnigheid over waar je eten vandaan komt. Koop een van onze vleespakketten en heb altijd goed vlees in je vriezer!