← Terug naar recepten overzicht

INGREDIËNTEN

Voor de broodjes:
4 runder minute steaks
4 ciabattabroodjes
1 krop sla (in dit recept eikensla, mag ook botersla of zoiets zijn)
1 rode paprika
1 gele paprika
grillpan
kruiden
-Voor de salade
1 krop (eiken)sla
1 knol venkel
1 rode paprika
1 gele paprika
250 gr geitenkaas
zout en peper naar smaak
-Voor de aardappeltjes
1 kilo kruimige aardappels
roomboter
olie
kruiden
ovenschaal

Broodje Koe

Auteur: Rik

Stap 1

Voorbereiding – begint al een dag van te voren!!! Haal het vlees een dag van te voren uit de vriezer, zodat het mooi kan ontdooien in de koelkast.

Dag zelf, 3 uur voor het bakken:
Ondertussen zou het vlees netjes ontdooit moeten zijn. Leg het op een groot bord, en marineer met olijfolie, knoflookpoeder en rozemarijn.
Wrijf beide kanten goed in met de olie en de kruiden. Als je de olie eerst aanbrengt en dan de kruiden krijg je een natuurlijke marinade.
Leg het vlees afgedekt met aluminiumfolie terug in de koelkast om te trekken.

Stap 2

Aardappeltjes voorbereiden:
Zet de oven op 200 graden aan het voorverwarmen. Neem een kilo kruimige tot half-kruimige aardappelen, en schraap de schil schoon met een nagelborstel. Je kan alle knoesten en rommeltjes wegsnijden, dat geeft niks.
Neem een ovenschaal en snij de aardappels in kleine 2-4 cm stukjes. Verdeel over de ovenschaal zodat de bodem bedekt is.
Sprenkel arachideolie over de aardappels. (Arachideolie verbrand minder snel, en is bijna reuk-smaakloos)
Neem de roomboter en maak wat klompjes hier en daar. Het gaat alleen om de smaak, de olie doet de rest.
Ik neem meestal 4 tot 6 klompjes per schaal.
Sprenkel wat kruiden over de aardappels. Je kan denken aan rozemarijn, tijm, knoflook. Alles is goed. Als het maar niet te snel verbrand. Verse kruiden is dus niet zo'n goed idee...

Als het goed is is de oven nu voorverwarmd.

Doe de aardappels in de oven en laat ze hun gang gaan. Reken ongeveer 30 minuten tot 45 minuten voordat ze gaar zijn. Ze krijgen vanzelf een mooi gouden jasje.
Kijk na 15 minuten even hoe het gaat en schud de aardappels of maak ze los van de bodem (hangt ervan af wat voor schaal je hebt, bij mij plakken ze altijd wat aan de glazen schaal)

Stap 3

De salade. (Note: neem het vlees vast nog afgedekt uit de koelkast, zodat het op temperatuur kan komen.)

Nu heb je wat tijd over, de aardappels een voorsprong moeten krijgen van 15 minuten anders is je vlees veel te gaar.

Tijd voor de salade! Neem de sla en was alle blaadjes apart ivm zand.
Neem een kleine steelpan en pak de in reepjes gesneden gele en rode paprika aan met wat olie. Dit doe je zodat het zoete in de paprika “wakker” wordt.
Snij de sla en hou daarbij rekening met de broodjes die je nog moet maken. Hou dus 4 tot 8 blaadjes apart.
Leg de uitgelekte gesneden sla op een bord met een hoge rand, sprenkel wat olie of azijn erover, en strooi de gebakken paprika langs de rand.
Snij de kop en kont van de venkel af en snij de knol dwars doormidden. Maak daarna reepjes.
Brokkel de geitenkaas in je handen en strooi over de salade. Serveer eventueel overgebleven kaas apart zodat mensen nog wat kunnen pakken.

Stap 4

Het moment van de waarheid!
Hier gaat het allemaal om. Het vlees braden.

Doe wat olie in de grillpan en laat op temperatuur komen onder een medium vuurtje.
(Note: er kan wat vocht op het bord liggen, dat is niet erg, het vlees blijft mals!)
Doe de vier stukken vlees in de pan. MET EEN TANG!
Als je voor vlees keren een vork gebruikt ben je niet goed bezig. Doodzonde van het mooie vlees.
Laat eerst de ene, dan de andere kant dichtschroeien, op een iets hoger vuur.
Indien nodig ook de zijkanten even tegen de pan aanhouden.
Blijf keren tot je een mooi “dicht” stukje vlees hebt wat makkelijk vastpakt met de tang.

NIET TE DROOG LATEN WORDEN. Zodra er vocht uit de bovenkant komt (zie foto boven) is het vlees gaar aan de kant die onder ligt.

Zet het vuur hoog en maak een mooi bruin randje op je vlees. Dit heeft geen doel anders dan dat het er mooi uitziet.
Zodra het vlees mooi “af” is, neem het van het vuur en leg een minuutje of 5 te rusten, op een WARM bord. NIEThet bord uit de koelkast. Leg er een bord ondersteboven bovenop om de warmte te behouden.
Nu heb je in je pan nog wat vet, olie en kruiden.
Nu kan je je broodjes alvast opensnijden en ze met de open kant naar onder even laten bakken in de grillpan. Het hoeft niet, maar geeft wel heel veel smaak! Let op dat ze niet verbranden!
Bak ook de rode en gele paprika, die je in de breedte hebt gesneden, nog even in de grillpan. Die mogen straks ook op het broodje.

Stap 5

Opdienen:
Hieronder wat voorbeelden van hoe je je broodje kan opdienen. Dit is slechts een serveersuggestie!
Begin met je broodje open op een bord te leggen.
Leg wat sla die je nog apart hebt gehouden op het broodje. Doe er wat paprika op. Dat kunnen veel stukjes zijn of weinig, wat je voorhanden hebt.
Neem het vlees van het bord af en snij diagonaal in plakjes. Verdeel de plakjes over de broodjes.
Ik gebruik hierbij geen saus, je kan bijvoorbeeld mayonaise of curry gebruiken.
Maar dat vonden wij jammer van het vlees ;-)