Côte de boeuf met zelfgemaakte knoflookolie

Côte de boeuf met zelfgemaakte knoflookolie

Auteur: Em

Snijd de knoflook in plakjes van 1-2 mm. Snijd ze zeker niet te dun, dan verbranden ze! Haal de naaldjes rozemarijn, als je die gebruikt, van het takje. Doe de olie en de knoflook en eventueel de rozemarijn in een klein steel- of koekenpannetje.
Verhit dit rustig, op hooguit middelhoog vuur, tot de knoflook begint te geuren en er wat minder transparant uit ziet – witter wordt, zal ik maar zeggen. Vis de knoflook en de rozemarijn, al dan niet met behulp van een zeef uit de olie en laat de olie in een kommetje even afkoelen, tot kamertemperatuur. Bestrijk de côte de boeuf aan alle kanten met de olie. Doe er geen zout en peper op nu! Je houdt olie over, maar die is ook heerlijk op andere gerechten, zoals de groentespiesjes op de onderste foto.

Ingrediënten

voor 2 personen
  • 4 el milde olijfolie (echt geen extra vierge!)
  • 2 flinke tenen knoflook
  • 1 côte de boeuf, op kamertemperatuur
  • evt. een klein takje rozemarijn

Zorg dat de kooltjes van de barbecue roodgloeiend zijn, of verhit je grillpan zo hard als maar kan. Bak de côte de boeuf gedurende 1,5-2 minuten per kant voor rood of 2-2,5 per kant voor rosé. Onze barbecue was echt verzengend heet, dus wij bakten de côte de boeuf slechts anderhalve minuut per kant. Doorbakken is echt zonde van dit mooie vlees! Als je zo’n mooi geruit grillpatroon op je vlees wilt, verplaats het dan onder een hoek van 45-90 (net wat je leuk vindt) halverwege de baktijd. Verpak de côte boeuf in aluminiumfolie en laat gedurende 5 minuten rusten. Bak ondertussen de plakjes knoflook in een koekenpannetje tot ze beginnen te bruinen. Snijd de côte de boeuf in mooie plakken (trancheren heet dat) en bestrooi met de plakjes knoflook en, als je wilt en eraan denkt, met zout en peper naar smaak.

emma2
Heerlijk met de groentespiesjes op de bovenstaande foto en een salade, maar bijvoorbeeld ook met gevulde tomaten, verse maïs uit de oven, polenta en/of tian de légumes! * Dit recept en andere heerlijke gerechten zijn de vinden op de blog van Emma: EmsRealFood