De lekkerste Biefstuk en andere BBQ instructies

De lekkerste Biefstuk en andere BBQ instructies

Auteur: Scott Valentine

Als je een Zuid-Afrikaan vraagt, ( of ooit uitgenodigd wordt op een Zuid-Afrikaanse braai (BBQ) )– hebben ze allemaal een mening over hoe de beste steak gebakken kan worden. Er zijn restaurants, boeken en websites toegewijd aan steaks. Als Zuid-Afrikaan ben ik altijd blootgesteld aan de meest alledaagse methode: breng het vlees op kamertemperatuur, pan op heet vuur, grill het voor 4-5 minuten aan een kant, draai het om en grill het nog een paar minuten, laat het rusten voor de halve kooktijd en eet het op. Maar toen kwamen de invloeden van de chefs en de training: de methode ging om de steaks elke 15-30 seconden omdraaien in plaats van ze maar hun gang te laten gaan.

Om elke keer een hele goede steak te krijgen moet je van alles uitproberen met de gasfornuis, BBQ, grill en koekenpan tot je de perfecte temperatuur en kookomgeving krijgt voor de steak.

 1. Kies de snit
  Ik gebruik twee ribeye steaks van ongeveer 300 gram. Ribeye filet komt van de rib sectie van de koe. Andere snits zijn de T-bone, Porterhouse, Sirloin of Filet Mignon (meestal geldt hoe zachter het vlees, hoe meer je ervoor betaald).
 2. Tempen
  Deze stap is hetzelfde voor beide methodes. Het betekent de steak op kamertemperatuur brengen. Als je de steak klaarmaakt als deze regelrecht uit de koelkast komt eindig je met te lang gekookt, en soms verbrande uiteindes en een rauw middenstuk.
  Als je steak rechtstreeks uit de koelkast komt wrijf hem dan in met zout en peper en zet het weg op een bord voor ongeveer 20 minuten. Het zout zal door de buitenkant van het vlees heen gaan en als je begint met koken zullen de sappen naar het midden van het vlees stromen. Als je het vlees laat rusten, zullen de sappen verder door het vlees gaan stromen en het smaak geven.
 3. Vuur
  Het vuur moet geen vlammen meer hebben, alleen maar brandend hete rode kolen. Je zou je hand ongeveer 5 seconden op 10 cm afstand moeten kunnen houden, als je geen 5 seconden volhoudt is het te heet. Dit is hoe een Zuid Afrikaan weet dat het vuur er klaar voor is.
 4. Methoden
  • Standaard methode
   Ik heb de steak 4,5 minuten op 1 kant gebakken, en alleen maar omgedraaid om mooie grillstrepen te krijgen en dan 2,5 minuut aan de andere kant. Ik heb de steak laten rusten voor 5 minuten voor ik het gesneden heb. Het laten rusten helpt met het verspreiden van de sappen door het vlees.
  • Chef methode
   Ik heb het vlees 6 minuten in totaal gekookt, en elke 30 seconden omgedraaid, dus 11 keer. Het vlees heeft daarna 5 minuten gerust. Voor beide methodes is de temperatuur hetzelfde.

Om een goede steak te maken; gebruik goede kwaliteit, vlees van de slager of boer die jij het fijnste vind, kies een snit, een methode. Zorg dat je vlees de juiste temperatuur heeft, gebruik een goede grillpan of BBQ en vergeet niet om het vlees te laten rusten voor het snijden.

Het kan ook zonder BBQ:

Plaats een grillpan op hoog vuur. Spuit of smeer de pan met kokosolie en/of ghee, zorg dat het heel heet is. Dit gedeelte is nog steeds hetzelfde voor de twee methodes. Ik hou van mijn steak medium rare, dus de kooktijden zullen variëren als je rare of medium wilt. ‘Well done’ is geen optie in mijn keuken!

Hier vind je de aanbevolen kooktijden voor een ribeye steak van ongeveer 2 cm dik.

 • Very rare 4-5 min.
 • Rare 5-6 min.
 • Medium rare 6-8 min.
 • Medium 7-10 min.
 • Well done Wordt niet aangeraden