vlees op de bbq
cote de boeuf op de bbq
bbq vlees snijden
cote de boeuf

De lekkerste biefstuk en andere BBQ instructies

Auteur: Scott Valentine

Als je het een Zuid-Afrikaan vraagt, (of je wordt ooit uitgenodigd op een Zuid-Afrikaanse braai, bbq) hebben ze allemaal een mening over hoe de beste steak gebakken kan worden. Er zijn restaurants, boeken en websites toegewijd aan steaks. Als Zuid-Afrikaan ben ik zelf altijd blootgesteld aan de meest alledaagse methode: breng het vlees op kamertemperatuur, zet een pan op heet vuur, grill het vlees voor 4-5 minuten aan een kant, draai het vlees om en grill het nog een paar minuten aan de andere kant, laat het rusten voor de halve kooktijd en eet het op. Maar toen kwamen de invloeden van de chefs en de training: de methode die ik leerde was om de steaks elke 15-30 seconden omdraaien.

 1. Kies de snit
  Ik gebruik twee ribeye steaks van ongeveer 300 gram. Ribeye filet komt van de rib sectie van de koe. Andere snits zijn de T-bone, Porterhouse, Sirloin, côte de boeuf of Filet Mignon (meestal geldt hoe zachter het vlees, hoe meer je ervoor betaald).
 2. Tempen
  Deze stap is hetzelfde voor beide methodes. Het betekent de steak op kamertemperatuur brengen. Als je de steak klaarmaakt als deze regelrecht uit de koelkast komt eindig je met te lang gekookt, en soms verbrande uiteindes en een rauw middenstuk.
  Als je steak rechtstreeks uit de koelkast komt wrijf hem dan in met zout en peper en zet het weg op een bord voor ongeveer 20 minuten. Het zout zal door de buitenkant van het vlees heen gaan en als je begint met koken zullen de sappen naar het midden van het vlees stromen. Als je het vlees laat rusten, zullen de sappen verder door het vlees gaan stromen en het smaak geven.
 3. Vuur
  Het vuur mag geen vlammen meer hebben, alleen maar hete rode kolen. Een Zuid-Afrikaans trucje: Je zou je hand ongeveer 5 seconden op 10 cm afstand moeten kunnen houden van de kolen, als je dat geen 5 seconden volhoudt, is de BBQ te heet.
 4. Methoden
  • Standaard methode
   Bak de steak 4,5 minuten op 1 kant, en daarna 2,5 minuut aan de andere kant. Je kan de steak draaien om mooie grillstrepen te krijgen. Laat de steak, voor het snijden, voor 5 minuten rusten. Het laten rusten helpt met het verspreiden van de sappen door het vlees.
  • Chef methode
   Bak de steak in totaal voor 6 minuten en draai hem elke 30 seconden om, dus 11 keer. Laat het vlees daarna 5 minuten rusten.

Om een goede steak te maken, gebruik je vlees van goede kwaliteit. Koop je vlees van de slager of boer die jij het fijnste vindt, kies een snit en een bereidingsmethode. Zorg dat je vlees de juiste temperatuur heeft, gebruik een goede grillpan of BBQ en vergeet niet om het vlees te laten rusten voor het snijden.

Het kan ook zonder BBQ:

Plaats een grillpan op hoog vuur. Spuit of smeer de pan met kokosolie en/of ghee, zorg dat de pan heel heet is. Dit gedeelte is nog steeds hetzelfde voor de twee methodes. Ik hou van mijn steak medium rare, dus de kooktijden zullen variëren als je rare of medium wilt. ‘Well done’ is geen optie in mijn keuken!

Hier vind je de aanbevolen kooktijden voor een ribeye steak van ongeveer 2 cm dik.

 • Very rare 4-5 min.
 • Rare 5-6 min.
 • Medium rare 6-8 min.
 • Medium 7-10 min.
 • Well done Wordt niet aangeraden

Koopeenkoe.nl

Trek gekregen in een malse biefstuk? Koopeenkoe.nl verkoopt vleespakketten met heerlijk rundvlees, rechtstreeks van de boer. Wij houden niet van geheimzinnigheid over waar je eten vandaan komt. Koop een van onze vleespakketten en heb altijd goed vlees in je vriezer!