Tournedos

Wat is tournedos?

De tournedos zit in de rug van het rund, in de buurt van de lende. Het wordt gescheiden van de lende door de ruggewervels. De ossenhaas bestaat uit drie delen; de kop, het middenstuk en de punt. De kop is het meest edele vlees en wordt veelal gebruikt als châteaubriand. Het middenstuk wordt gesneden als tournedos en de punt wordt het meest gebruikt voor ossenhaaspuntjes oftewel biefstukpuntjes.

De tournedos is het duurste en het lekkerste stuk vlees van de rund. Haasbiefstuk is de meest malse biefstuk die we kennen. De biefstuk wordt in dikke plakken gesneden en snel om en om gebakken. Daarnaast kennen we de 'tournedos' als een kleine biefstuk van het dunne deel van de haas. Het gemiddelde gewicht bedraagt maximaal 100 gram. Is de tournedos lichter dan 80 gram dan wordt deze vaak 'filet mignon' genoemd. Voor het bakken kunnen de stukjes eventueel omwikkeld worden met een plakje spek dat vastgezet wordt met een touwtje. Beide producten blijven door het opbinden tijdens het bakken mooi hoog.

Tournedos zit in ons Luxe Pakket en in ons Premium Pakket.

Wat is tournedos

Bereidingswijze

  1. Laat het vlees ontdooien.
  2. Strooi wat zout en peper op je tournedos.
  3. Bereid hem op hoog vuur, met een beetje olie of roomboter in de pan.
  4. Draai de tournedos na ongeveer 1,5 minuut om en bak hem nog 1,5 minuut aan de andere kant.
  5. Laat het vlees onder aluminiumfolie even rusten.

Video: Hoe bak je een perfecte tournedos?


Koopeenkoe video Tournedos bakken

Trek gekregen?

Zin gekregen in een goede biefstuk? Met een vleespakket van Koopeenkoe.nl ligt je vriezer vol met kwaliteitsvlees. Wij houden van eerlijk en heerlijk vlees van Nederlandse koeien. Bekijk onze pakketten!

Video: Het verschil

Tournedos, entrecôte, biefstuk: wat is nou eigenlijk het verschil? Bekijk de video en krijg de antwoorden.

Koopeenkoe video Entrecote