Bavette

Wat is bavette?

Koopeenkoe.nl Bavette

Bavette wordt ook wel vanglap, vinkelap en flank steak genoemd. De bavette komt uit het dikste gedeelde van de vang van de koe. De vang zit aan de onderkant van de koe, tussen de bil en de borst in. Bavette heeft een grove draad door de spiermassa van de koe in de vang.

Bavette is een betaalbare delicatesse en is vooral in Frankrijk erg populair. Sinds een aantal jaar zien we het vlees ook steeds vaker op de menukaart van Nederlandse chefs.

Koop pakket met bavette

Bereiding bavette bakken

Koopeenkoe.nl Bavette
  1. Haal het vlees uit de vriezer en laat het ontdooien. Dit doe je door het de avond van tevoren op een bord in de koelkast te leggen. Heb je wat minder tijd? Leg het bevroren vlees dan in een pan met lauwwarm water, met de plastic verpakking er nog omheen. Binnen 15 minuten is het dan ontdooid.
  2. Haal de bavette een half uur voor het koken uit de verpakking. Leg het vlees op een bord, op het aanrecht. Zo kan het vlees rustig op kamertemperatuur komen.
  3. Bestrooi het vlees met zout en peper.
  4. Zet een koekenpan op hoog vuur. Doe een klontje boter of twee eetlepels olie in de pan en wacht ongeveer 1 minuut tot de boter gesmolten is of de olie een beetje rookt.
  5. Leg de bavette in de pan en bak het op hoog vuur in 1 minuut rondom bruin.
  6. Zet het vuur nu iets lager en laat de bavette nog 3 minuten rustig braden.
  7. Haal het vlees uit de pan, pak het losjes in in aluminiumfolie en en laat het nog even rusten voor je het serveert. De bavette mag, net als bij een biefstuk, nog rood zijn van binnen.

Serveertip: Snijd het vlees in dunne plakjes. Een extraatje zoals zoete uienchutney of chimichurri, maak dit recept helemaal af.