Entrecôte of ribeye

Het verschil:

ribeye en entrecote

De entrecôte is een mager stuk vlees met een randje vet. Het vlees wordt uit de lende gesneden, uit de rug van de koe. Ribeye wordt bij de ribben van koe weggesneden, uit hetzelfde deel als de côte de boeuf. De ribeye heeft geen randje vet aan de zijkant, maar dwars door het vlees heen. Het vet maakt de beide vleessoorten erg smaakvol en mals. Vet is een smaakmaker en een smaakgeleider, waardoor je gebruikte kruiden beter proeft. Ben je niet zo dol op vet? Snij het randje dan pas na het bakken weg. Dan heeft het vet wel zijn functie vervuld als smaakgeleider.

Koop pakket met entrecôte of ribeye

Bereidingswijze

  1. Haal het vlees uit de vriezer en laat het ontdooien. Dit doe je door het de avond van tevoren op een bord in de koelkast te leggen. Heb je wat minder tijd? Leg het bevroren vlees dan in een pan met lauwwarm water, met de plastic verpakking er nog omheen. Binnen 15 minuten is het dan ontdooid.
  2. Haal de entrecôte of ribeye een half uur voor het koken uit de verpakking. Leg het op een bord, op het aanrecht. Zo kan het vlees rustig op kamertemperatuur komen.
  3. Strooi wat zout en peper op beide kanten van het vlees.
  4. Zet een koekenpan op hoog vuur. Doe een klontje boter en een klein scheutje olie in de pan en wacht ongeveer 1 minuut tot de boter gesmolten is.
  5. Leg het vlees in de pan en bak op hoog vuur. Wil je het vlees rood eten, bak het dan 1-2 minuten per kant. Voor medium is dit 2-3 minuten. Houd je meer van doorbakken, bak het vlees dan 4-5 minuten per kant.
  6. Haal de entrecôte of ribeye nu uit de pan en pak ze losjes in in aluminiumfolie. Laat ze nog 5 minuten rusten.

Serveertip: Een klontje kruidenboter op de entrecôte maakt het helemaal af. Zelf kruidenboter maken is helemaal niet moeilijk en bovendien extra lekker.

Bekijk dit recept voor entrecôte met zelfgemaakte kruidenboter.