Entrecôte

Wat is entrecôte?

Wat is entrecote

Runderentrecôte wordt ook wel lendebiefstuk genoemd. De lendebiefstuk komt van de dunne lende. Deze loopt langs een groot gedeelte van de rug tot aan de dikke lende. Dat is het beste stuk vlees uit de koe. Aan het einde van de lende zit een kleine verhoging, het zogenaamde koetsiersstuk. De lende exclusief het koetsiersstuk wordt gesneden als entrecôte.

Entrecôte kenmerkt zich als mager vlees met een kleine vetrand. Het dikke rugzeen wordt zeer zorgvuldig verwijderd. Het aanwezige vet dient eraan te blijven zitten en wordt meegebakken en geeft een heerlijke, volle smaak aan het vlees.

Een mooie lendebiefstuk is ongeveer 2 cm dik. Het gemiddelde gewicht van een normale lendebiefstuk is 200 tot 250 gram. De lendebiefstuk wordt bij voorkeur rosé gebakken en gegeten. Omdat een entrecôte snel gaar is, is het beste om voor twee personen een lendebiefstuk aan één stuk te kopen, want dan kan ie mooi rosé van binnen blijven. Wanneer je niet zo van vet houdt is aan te raden om het vlees toch met het vet te bakken en het vet daarna pas weg te snijden. Dan is de uiteindelijke smaak van het vlees veel lekkerder. Entrecôte zit in ons Luxe Pakket en in ons Premium Pakket.

Koop pakket met entrecôte

Bereiding entrecôte bakken

Houd bij entrecôte bakken er altijd rekening mee dat er al vet in het vlees zit en je dus niet te veel boter hoeft te gebruiken. Het natuurlijke vet van het vlees geeft al smaak en die smaak verdwijnt bij te veel boter.

entrecote
  1. Laat het vlees ontdooien en op kamertemperatuur komen.
  2. Strooi wat zeezout en zwarte peper op beide kanten van de entrecôte (let op: hierna moet het vlees snel de pan in, zout ontrekt vocht).
  3. Bereid het vlees op hoog vuur, met een beetje olie of roomboter in de pan.
  4. Draai de entrecôte na 2 minuten om en bak hem nog 2 minuten aan de andere kant (medium rare).
  5. Check eventueel de kerntemperatuur van de entrecôte. Een kerntemperatuur van tussen de 53 en 58 graden is perfect.
  6. Dek de entrecôte af met aluminiumfolie en laat het vlees 10 minuten rusten.

Bekijk ook dit heerlijke recept voor entrecôte met paprika pepers!

Het verschil

Tournedos, entrecôte, biefstuk: wat is nou eigenlijk het verschil? Bekijk de video en krijg de antwoorden.

Koopeenkoe video Entrecote