Entrecôte

Wat is entrecôte?

Wat is entrecote

Runderentrecôte wordt ook wel lendebiefstuk genoemd. De lendebiefstuk komt van de dunne lende. Deze loopt langs een groot gedeelte van de rug tot aan de dikke lende. Dat is het beste stuk vlees uit de koe. Aan het einde van de lende zit een kleine verhoging, het zogenaamde koetsiersstuk. De lende exclusief het koetsiersstuk wordt gesneden als entrecôte.

Entrecôte kenmerkt zich als mager vlees met een kleine vetrand. Het dikke rugzeen wordt zeer zorgvuldig verwijderd. Het aanwezige vet dient eraan te blijven zitten en wordt meegebakken en geeft een heerlijke, volle smaak aan het vlees.

Een mooie lendebiefstuk is ongeveer 2 cm dik. Het gemiddelde gewicht van een normale lendebiefstuk is 200 tot 250 gram. De lendebiefstuk wordt bij voorkeur rosé gebakken en gegeten. Omdat een entrecôte snel gaar is, is het beste om voor twee personen een lendebiefstuk aan één stuk te kopen, want dan kan ie mooi rosé van binnen blijven. Wanneer je niet zo van vet houdt is aan te raden om het vlees toch met het vet te bakken en het vet daarna pas weg te snijden. Dan is de uiteindelijke smaak van het vlees veel lekkerder. Entrecôte zit in ons Koe Pakket Luxe en in ons Koe Pakket.

Koop pakket met entrecôte

Bereiding entrecôte bakken

Houd bij entrecôte bakken er altijd rekening mee dat er al vet in het vlees zit en je dus niet te veel boter hoeft te gebruiken. Het natuurlijke vet van het vlees geeft al smaak en die smaak verdwijnt bij te veel boter.

entrecote
  1. Haal het vlees uit de vriezer en laat het ontdooien. Dit doe je door het de avond van tevoren op een bord in de koelkast te leggen. Heb je wat minder tijd? Leg het bevroren vlees dan in een pan met lauwwarm water, met de plastic verpakking er nog omheen. Binnen 15 minuten is het dan ontdooid.
  2. Haal de entrecôte een half uur voor het koken uit de verpakking. Leg het op een bord, op het aanrecht. Zo kan het rustig op kamertemperatuur komen.
  3. Strooi wat zout en peper op beide kanten van het vlees.
  4. Zet een koekenpan op hoog vuur. Doe een klontje boter en een klein scheutje olie in de pan en wacht ongeveer 1 minuut tot de boter gesmolten is.
  5. Leg het vlees in de pan en bak op hoog vuur.
  6. Wil je het vlees rood eten, bak het dan 1-2 minuten. Voor medium is dit 2-3 minuten. Houd je meer van doorbakken, bak het vlees dan 4-5 minuten.
  7. Keer het vlees halverwege. Gebruik hiervoor een vleestang.
  8. Haal de entrecôte nu uit de pan en pak ze losjes in in aluminiumfolie. Laat ze nog 5 minuten rusten.

Serveertip: Een klontje kruidenboter op de entrecôte maakt het helemaal af. Zelf kruidenboter maken is helemaal niet moeilijk en bovendien extra lekker.

Bekijk dit recept maar eens!

Het verschil

Tournedos, entrecôte, biefstuk: wat is nou eigenlijk het verschil? Bekijk de video en krijg de antwoorden.

Koopeenkoe video Entrecote