Ossenhaas

Wat is ossenhaas?

De ossenhaas is een lange spier in de rug van de koe, in de buurt van de lende. De spier wordt gescheiden van de lende door de ruggewervels. Ossenhaas bestaat uit drie delen; de kop, het middenstuk en de punt. De kop is het meest edele vlees en wordt veelal gebruikt als Chateaubriand. Het middenstuk wordt gesneden als tournedos en de punt wordt het meest gebruikt voor ossenhaaspuntjes, oftewel biefstukpuntjes.

De ossenhaas is het duurste stuk vlees van de koe. Het gewicht is afhankelijk van het soort dier dat je gebruikt. en varieert van 3 tot 5 kilo. Het vlees kan uitstekend in zijn geheel gebakken worden, maar wordt over het algemeen verwerkt tot verschillende stukken haasbiefstukken. Haasbiefstuk (tournedos) is de meest malse biefstuk die we kennen. De biefstuk wordt in dikke plakken gesneden en snel om en om gebakken voor het lekkerste resultaat. Bekijk hieronder de video en leer hoe je tournedos het lekkerst bereid.

Koop pakket met ossenhaas

Hoe bak je de perfecte ossenhaas?

Wat is tournedos
  1. Laat het vlees ontdooien en op kamertemperatuur komen.
  2. Verwarm de oven voor op 120 graden.
  3. Zet een pan op hoog vuur en bereid het vlees met een beetje olie of roomboter in de pan.
  4. Schroei het vlees rondom dicht, zodat het vlees een goudbruine kleur krijgt.
  5. Zet het vlees voor 15 minuten in de oven.
  6. Check eventueel de kertemperatuur, deze moet rond de 50 graden zijn.
  7. Dek het vlees af met aluminiumfolie en laat het vlees 10 minuten rusten.