Ossenhaas

Wat is ossenhaas?

De ossenhaas is een lange spier in de rug van de koe, in de buurt van de lende. De spier wordt gescheiden van de lende door de ruggewervels. Ossenhaas bestaat uit drie delen; de kop, het middenstuk en de punt. De kop is het meest edele vlees en wordt veelal gebruikt als Chateaubriand. Het middenstuk wordt gesneden als tournedos en de punt wordt het meest gebruikt voor ossenhaaspuntjes, oftewel biefstukpuntjes.

De ossenhaas is het duurste stuk vlees van de koe. Het gewicht is afhankelijk van het soort dier dat je gebruikt. en varieert van 3 tot 5 kilo. Het vlees kan uitstekend in zijn geheel gebakken worden, maar wordt over het algemeen verwerkt tot verschillende stukken haasbiefstukken. Haasbiefstuk (tournedos) is de meest malse biefstuk die we kennen. De biefstuk wordt in dikke plakken gesneden en snel om en om gebakken voor het lekkerste resultaat. Bekijk hieronder de video en leer hoe je tournedos het lekkerst bereid.

Koop pakket met ossenhaas

Hoe bak je de perfecte ossenhaas?

Wat is tournedos
  1. Haal het vlees uit de vriezer en laat het ontdooien. Dit doe je door het de avond van tevoren op een bord in de koelkast te leggen. Heb je wat minder tijd? Leg het bevroren vlees dan in een pan met lauwwarm water, met de plastic verpakking er nog omheen. Binnen 15 minuten is het dan ontdooid.
  2. Haal de ossenhaas een half uur voor het koken uit de verpakking. Leg het op een bord, op het aanrecht. Zo kan het rustig op kamertemperatuur komen.
  3. Strooi wat zout en peper op beide kanten van het vlees.
  4. Zet een koekenpan op hoog vuur. Doe een klontje boter en een klein scheutje olie in de pan en wacht ongeveer 1 minuut tot de boter gesmolten is.
  5. Leg het vlees in de pan. Bak het op hoog vuur in 1 minuut rondom bruin.
  6. Bak het vlees circa 2-3 minuten per kant voor medium. Het vlees is dan nog mooi rosé van binnen.
  7. Blijf het vlees tijdens het bakken in beweging houden. Dit kun je doen door het met een spatel of tang door de pan te bewegen. Gebruik hiervoor geen vork; als je in het vlees prikt, verliest het zijn sappen.
  8. Haal de ossenhaas nu uit de pan en pak het vlees losjes in in aluminiumfolie. Laat het nog een paar minuten rusten.