Riblap

Wat is riblap?

Wat is riblap

Van de stooflappen is de riblap de meest malse. Het vlees komt uit de dikke rib, in de buurt van de hals van de koe. Riblap is beroemd om de stoofgerechten die je ermee kan bereiden. Het vlees verandert tijdens het stoven in mals draadjesvlees. Het fijne aan dit stoofvlees is dat het niet zo lang op het vuur hoeft als andere stooflappen.

Koop pakket met riblap

Bereidingswijze

  1. Haal het vlees uit de vriezer en laat het ontdooien. Dit doe je door het de avond van tevoren op een bord in de koelkast te leggen. Heb je wat minder tijd? Leg het bevroren vlees dan in een pan met lauwwarm water, met de plastic verpakking er nog omheen. Binnen 15 minuten is het dan ontdooid.
  2. Haal de riblap een uur voor het koken uit de verpakking. Leg het vlees op een bord, op het aanrecht. Zo kan het rustig op kamertemperatuur komen.
  3. Strooi wat zout en peper op beide kanten van het vlees.
  4. Zet een koekenpan op hoog vuur. Doe een klontje boter en een klein scheutje olie in de pan en wacht ongeveer 1 minuut tot de boter gesmolten is.
  5. Schroei het vlees dicht tot het rondom mooi bruin is.
  6. Haal het vlees uit de pan. Bak een gesnipperde ui en groente naar keuze in ongeveer 5 minuten gaar in het bakvet.
  7. Doe het vlees nu terug in de pan en voeg het vocht toe, zoveel dat het vlees net onder staat. Dit kan wijn, bier, bouillon of water zijn.
  8. Zet het vuur nu laag.
  9. Doe de deksel op de pan en laat het vlees minstens twee uur sudderen, totdat het vlees zo zacht is dat het uit elkaar valt.

Serveertip: Riblappen zijn perfect voor recepten van draadjesvlees. Net als vroeger!