Rosbief

Wat is rosbief?

Rosbief komt van het Engelse roast beef en is een groot stuk rundvees, gesneden van een mager spierdeel van de koe. Het vlees kan zijn gesneden van de dunne of dikke lende, het staartstuk, de bovenbil, de platte bil, het bloemstuk of de muis.

De slager levert het vlees panklaar voor de consument af, dus zonder zeen, vlies of vet. Rosbief wordt meestal zo gebraden dat het binnenste vlees rood blijft, maar wel gegaard is. Dat kan worden bereikt door het vlees aan te braden (laten dichtschroeien in olie of boter) en vervolgens op lage temperatuur te garen tot een kerntemperatuur van 50°C tot maximaal 60°C. Een kerntemperatuurmeter kan daarbij van dienst zijn. Wanneer je te lang en bij een te hoge temperatuur gaart gaat de kenmerkende rode kleur van het binnenste vlees verloren. Bovendien verliest het vlees daarbij veel vocht, waardoor het taai wordt.

Koude rosbief wordt in dunne plakjes gebruikt als broodbeleg. Wanneer ossenhaas te duur is, wordt rosbief nog wel eens gebruikt om carpaccio van te snijden. Het vlees wordt voor dit doeleinde doorgaans half bevroren en met een machine gesneden.

Vind rosbief in ons Luxe Pakket.

Bereiding

Rosbief kent vele bereidingswijzen. Hieronder volgen de bereidingen voor gebraden rosbief uit de oven en rosbief sous vide

Wat is rosbief
Gebraden rosbief
  1. Laat het vlees ontdooien.
  2. Verwarm de oven voor op 220 graden.
  3. Kruid de rosbief met kruiden naar keuze.
  4. Schroei het vlees op hoog vuur dicht, met een beetje olie of roomboter in de pan.
  5. Zet de oven op 200 graden en stop de rosbief erin.
  6. Zet de oven na 12 minuten op 180 graden.
  7. Laat de rosbief nog ongeveer 7 minuten in de oven (medium gebraden).
  8. Laat het vlees even rusten onder aluminiumfolie.
Rosbief sous vide
  1. Zet de oven op 85 graden.
  2. Plaats de rosbief, nog in de vacuümzak in een diepe pan.
  3. Plaats de pan in de oven en laat de rosbief in zijn eigen vocht garen.
  4. Laat de rosbief 24 uur lang in de oven staan.
  5. Haal het vlees uit de zak en kruid het, eetsmakelijk!

Bekijk ook dit heerlijke recept voor een salade met rosbief en groene asperges!