Stooflappen

Wat zijn stooflappen?

Wat is stooflap

Volgens velen is stoofvlees hun lievelingsvlees van de koe, waar je heerlijke gerechten mee kan maken. Stooflappen worden uit de borst van de koe gesneden. In de borst zijn de spieren van de koe sterk, dit maakt het vlees wat stugger. Stoofvlees heeft daardoor meer bereidingstijd nodig dan een steak. Het woord zegt het al: stooflappen moeten stoven. Het liefst zo lang mogelijk, dan wordt de bedrading zacht en het vlees heerlijk mals. Stooflappen zitten in ons Luxe Pakket en in ons Premium Pakket.

Koop pakket met stooflap

Bereiding

De stooflappen van Koopeenkoe.nl komen worden in een vacuümzak geleverd. Perfect om de stooflap op de populaire 'sous-vide'-methode te bereiden.

  1. Haal het vlees uit de vriezer en laat het ontdooien. Dit doe je door het de avond van tevoren op een bord in de koelkast te leggen. Heb je wat minder tijd? Leg het bevroren vlees dan in een pan met lauwwarm water, met de plastic verpakking er nog omheen. Binnen 15 minuten is het dan ontdooid.
  2. Haal de stooflappen een uur voor het koken uit de verpakking. Leg het vlees op een bord, op het aanrecht. Zo kan het rustig op kamertemperatuur komen.
  3. Strooi wat zout en peper op beide kanten van het vlees.
  4. Zet een koekenpan op hoog vuur. Doe een klontje boter en een klein scheutje olie in de pan en wacht ongeveer 1 minuut tot de boter gesmolten is.
  5. Schroei het vlees dicht tot het rondom mooi bruin is.
  6. Haal het vlees uit de pan. Bak een gesnipperde ui en groente naar keuze in ongeveer 5 minuten gaar in het bakvet.
  7. Doe het vlees nu terug in de pan en voeg het vocht toe, zoveel dat het vlees net onder staat. Dit kan wijn, bier, bouillon of water zijn.
  8. Zet het vuur nu laag.
  9. Doe de deksel op de pan en laat het vlees minstens een twee sudderen, totdat het vlees zo zacht is dat het uit elkaar valt.

Serveertip: Naast verschillende groente en specerijen, kun je een paar plakjes ontbijtkoek toevoegen aan je stoofvlees. Dit klinkt misschien gek, maar het zorgt voor een lekkere kruidige smaakt en tegelijkertijd bindt het de saus.