Tournedos of kogelbiefstuk

Het verschil:

tournedos of kogelbiefstuk

De tournedos wordt uit de ossenhaas gesneden. De ossenhaas zit in de rug van de koe en is een langvormige niet-actieve spier. Kogelbiefstuk komt uit de bil van de koe. Om precies te zijn uit de kogel van het bovenbeen van de koe. In dit deel van de bil zijn de spieren kort. De structuur van het vlees van beide stukken is hetzelfde, namelijk fijn en draadloos. Deze structuur zorgt ervoor dat de vleesstukken super mals zijn.

Koop pakket met tournedos of kogelbiefstuk

Bereidingswijze

  1. Haal het vlees uit de vriezer en laat het ontdooien. Dit doe je door het de avond van tevoren op een bord in de koelkast te leggen. Heb je wat minder tijd? Leg het bevroren vlees dan in een pan met lauwwarm water, met de plastic verpakking er nog omheen. Binnen 15 minuten is het dan ontdooid.
  2. Haal de tournedos of kogelbiefstuk een half uur voor het koken uit de verpakking. Leg ze op een bord, op het aanrecht. Zo kan het vlees rustig op kamertemperatuur komen.
  3. Strooi wat zout en peper op beide kanten van het vlees.
  4. Zet een koekenpan op hoog vuur. Doe een klontje boter en een klein scheutje olie in de pan en wacht ongeveer 1 minuut tot de boter gesmolten is.
  5. Leg het vlees in de pan. Bak het op hoog vuur in 1 minuut rondom bruin.
  6. Bak het vlees circa 2-3 minuten per kant voor medium. Het vlees is dan nog mooi rosé van binnen.
  7. Blijf het vlees tijdens het bakken in beweging houden. Dit kun je doen door het met een spatel of tang door de pan te bewegen. Gebruik hiervoor geen vork; als je in het vlees prikt, verliest het zijn sappen.
  8. Haal de tournedos of kogelbiefstuk nu uit de pan en pak ze losjes in in aluminiumfolie. Laat ze nog een paar minuten rusten.

Serveertip: Tournedos of kogelbiefstuk is heerlijk bij de klassieker: aardappels, groente, vlees. Bijvoorbeeld met gebakken aardappeltjes en broccoli.