Tournedos

Wat is tournedos?

Wat is tournedos

De tournedos zit in de rug van het rund, in de buurt van de lende. Het wordt gescheiden van de lende door de ruggewervels. De ossenhaas bestaat uit drie delen; de kop, het middenstuk en de punt. De kop is het meest edele vlees en wordt veelal gebruikt als châteaubriand. Het middenstuk wordt gesneden als tournedos en de punt wordt het meest gebruikt voor ossenhaaspuntjes oftewel biefstukpuntjes.

De tournedos is het duurste en het lekkerste stuk vlees van de rund. Haasbiefstuk is de meest malse biefstuk die we kennen. De biefstuk wordt in dikke plakken gesneden en snel om en om gebakken. Daarnaast kennen we de 'tournedos' als een kleine biefstuk van het dunne deel van de haas. Het gemiddelde gewicht bedraagt maximaal 100 gram. Is de tournedos lichter dan 80 gram dan wordt deze vaak 'filet mignon' genoemd. Voor het bakken kunnen de stukjes eventueel omwikkeld worden met een plakje spek dat vastgezet wordt met een touwtje. Beide producten blijven door het opbinden tijdens het bakken mooi hoog. Tournedos zit in ons Luxe Pakket en in ons Premium Pakket.

Koop pakket met tournedos

Bereidingswijze tournedos bakken

Tournedos is supermals vlees en kan daarom prima rood gegeten worden. Ons advies is dan ook om het vlees medium rare te bakken. Hou je liever van meer doorbakken vlees? Laat het vlees dan wat langer, op laag vuur, in de pan.

Wat is tournedos
  1. Laat het vlees ontdooien en op kamertemperatuur komen.
  2. Verwarm de oven voor op 120 graden.
  3. Zet een pan op hoog vuur en bereid het vlees met een beetje olie of roomboter in de pan.
  4. Schroei het vlees rondom dicht, zodat het vlees een goudbruine kleur krijgt.
  5. Zet het vlees voor 15 minuten in de oven.
  6. Check eventueel de kertemperatuur, deze moet rond de 50 graden zijn.
  7. Dek de tournedos/zijlende af met aluminiumfolie en laat het vlees 10 minuten rusten.

Video: Hoe bak je een perfecte tournedos?

Koopeenkoe video Tournedos bakken

Trek gekregen?

Zin gekregen in een goede biefstuk? Met een vleespakket van Koopeenkoe.nl ligt je vriezer vol met kwaliteitsvlees. Wij houden van eerlijk en heerlijk vlees van Nederlandse koeien. Bekijk onze pakketten!

Video: Het verschil

Tournedos, entrecôte, biefstuk: wat is nou eigenlijk het verschil? Bekijk de video en krijg de antwoorden.


Koopeenkoe video Entrecote