Tournedos

Wat is tournedos?

Wat is tournedos

De tournedos zit in de rug van het rund, in de buurt van de lende. Het wordt gescheiden van de lende door de ruggewervels. De ossenhaas bestaat uit drie delen; de kop, het middenstuk en de punt. De kop is het meest edele vlees en wordt veelal gebruikt als châteaubriand. Het middenstuk wordt gesneden als tournedos en de punt wordt het meest gebruikt voor ossenhaaspuntjes oftewel biefstukpuntjes.

De tournedos is het duurste en het lekkerste stuk vlees van de rund. Haasbiefstuk is de meest malse biefstuk die we kennen. De biefstuk wordt in dikke plakken gesneden en snel om en om gebakken. Daarnaast kennen we de 'tournedos' als een kleine biefstuk van het dunne deel van de haas. Het gemiddelde gewicht bedraagt maximaal 100 gram. Is de tournedos lichter dan 80 gram dan wordt deze vaak 'filet mignon' genoemd. Voor het bakken kunnen de stukjes eventueel omwikkeld worden met een plakje spek dat vastgezet wordt met een touwtje. Beide producten blijven door het opbinden tijdens het bakken mooi hoog. Tournedos zit in ons Luxe Pakket en in ons Premium Pakket.

Koop pakket met tournedos

Bereidingswijze tournedos bakken

Wat is tournedos
  1. Haal het vlees uit de vriezer en laat het ontdooien. Dit doe je door het de avond van tevoren op een bord in de koelkast te leggen. Heb je wat minder tijd? Leg het bevroren vlees dan in een pan met lauwwarm water, met de plastic verpakking er nog omheen. Binnen 15 minuten is het dan ontdooid.
  2. Haal de tournedos een half uur voor het koken uit de verpakking. Leg het op een bord, op het aanrecht. Zo kan het rustig op kamertemperatuur komen.
  3. Strooi wat zout en peper op beide kanten van het vlees.
  4. Zet een koekenpan op hoog vuur. Doe een klontje boter en een klein scheutje olie in de pan en wacht ongeveer 1 minuut tot de boter gesmolten is.
  5. Leg het vlees in de pan. Bak het op hoog vuur in 1 minuut rondom bruin.
  6. Bak het vlees circa 2-3 minuten per kant voor medium. Het vlees is dan nog mooi rosé van binnen.
  7. Blijf het vlees tijdens het bakken in beweging houden. Dit kun je doen door het met een spatel of tang door de pan te bewegen. Gebruik hiervoor geen vork; als je in het vlees prikt, verliest het zijn sappen.
  8. Haal de tournedos nu uit de pan en pak ze losjes in in aluminiumfolie. Laat ze nog een paar minuten rusten.

Serveertip: Tournedos is heerlijk bij de klassieker: aardappels, groente, vlees. Bijvoorbeeld met gebakken aardappeltjes en broccoli.

Video: Hoe bak je een perfecte tournedos?

Koopeenkoe video Tournedos bakken

Trek gekregen?

Zin gekregen in een goede biefstuk? Met een vleespakket van Koopeenkoe.nl ligt je vriezer vol met kwaliteitsvlees. Wij houden van eerlijk en heerlijk vlees van Nederlandse koeien. Bekijk onze pakketten!

Video: Het verschil

Tournedos, entrecôte, biefstuk: wat is nou eigenlijk het verschil? Bekijk de video en krijg de antwoorden.

Koopeenkoe video Entrecote