Zijlende

Wat is zijlende?

Dit malse vlees wordt uit de bil van de koe gesneden, uit de dikke lende om precies te zijn. Het vlees is bijna net zo mals als ossenhaas en wordt daarom wel eens imitatie ossenhaas genoemd. Het heeft net als ossenhaas een fijne vleesdraad maar wel meer smaak. Zijlende biefstuk bakken is een heerlijke optie. Zijlende wordt ook vaak voor carpaccio gebruikt of in de oven gebraden.

Zijlende bereiden

  1. Haal het vlees uit de vriezer en laat het ontdooien. Dit doe je door het de avond van tevoren op een bord in de koelkast te leggen. Heb je wat minder tijd? Leg het bevroren vlees dan in een pan met lauwwarm water, met de plastic verpakking er nog omheen. Binnen 15 minuten is het dan ontdooid.
  2. Haal de zijlende een half uur voor het koken uit de verpakking. Leg het op een bord, op het aanrecht. Zo kan het rustig op kamertemperatuur komen.
  3. Strooi wat zout en peper op beide kanten van het vlees.
  4. Zet een koekenpan op hoog vuur. Doe een klontje boter en een klein scheutje olie in de pan en wacht ongeveer 1 minuut tot de boter gesmolten is.
  5. Leg het vlees in de pan. Bak het op hoog vuur in 1 minuut rondom bruin.
  6. Bak het vlees circa 2-3 minuten per kant voor medium. Het vlees is dan nog mooi rosé van binnen.
  7. Blijf het vlees tijdens het bakken in beweging houden. Dit kun je doen door het met een spatel of tang door de pan te bewegen. Gebruik hiervoor geen vork; als je in het vlees prikt, verliest het zijn sappen.
  8. Haal de zijlendes nu uit de pan en pak ze losjes in in aluminiumfolie. Laat ze nog een paar minuten rusten.