onbewerkt vlees

Bewerkt vlees

E-nummers, hormonen en antibiotica. Wat is er met ons vlees gebeurd?

Bewerkt vlees is niet meer weg te denken uit de supermarkten. Producten langer houdbaar maken, een mooie kleur geven of opblazen in gewicht. De gekste dingen gebeuren om vlees op een goedkope manier aan de consument te verkopen.

Wat is bewerkt vlees?

Vlees is bewerkt als het is gerookt, gezout, gedroogd en/of als er conserveringsmiddelen zijn toegevoegd. Hormonen en antibiotica worden vaak in de voeding van het dier verwerkt om het dier preventief gezond te houden en het sneller te laten groeien. Al deze middelen zijn bedacht om productie te vergroten en meer (en goedkoper) te verkopen. Ook verandert het bewerken van vlees vaak de smaak. Roken, drogen of zouten zijn manieren om vlees te bewerken die niet perse schadelijk zijn voor de gezondheid. Ze zorgen ervoor dat het vlees anders smaakt en langer houdbaar blijft. Deze manieren kosten tijd. Conserveringsmiddelen toevoegen kost veel minder tijd, terwijl deze middelen dezelfde smaak en houdbaarheidsdatum kunnen creëren als de langzame manieren.

E-nummers

E-nummers zijn kleurstoffen, smaakversterkers en conserveermiddelen. E-nummers zijn gecontroleerd door de Europese autoriteit voor voedselveiligheid (EFSA) en krijgen daardoor de titel "E-nummer". E-nummers zijn dus gecheckt op veiligheid voor de mens. Ze kunnen zowel chemisch als natuurlijk worden gemaakt. De stoffen worden bij de natuurlijke manier bijvoorbeeld uit planten gehaald, maar ook vaak uit dieren. De chemische manier is vaak goedkoper, deze worden kunstmatig in de fabriek gemaakt. Lees meer over E-nummers.

Antibioticaresistentie en hormonen in vlees

Antibiotica zijn middelen om de groei van het dier te bevorderen en zorgen er preventief voor dat de koe gezond is en blijft. Als een koe antibiotica binnenkrijgt zit het ook in het vlees van de koe, wat ervoor zorgt dat de consument het binnenkrijgt. Dit is gevaarlijk, omdat de consument dan resistent kan worden. Gelukkig is de wetgeving in Nederland verandert, er mag geen preventieve antibiotica meer aan de voeding worden toegevoegd. Dit zet geen punt achter het antibioticagebruik, maar vermindert het wel. Dit betekent dus nog wel dat als een koe ziek wordt, uit voorzorg de hele stal antibiotica krijgt.

Naast antibiotica werden er vroeger ook hormonen toegevoegd aan de voeding van dieren. Hormonen zorgen ervoor dat het dier sneller groeit, waardoor de opbrengst per dier verhoogd. Als hormonen in je vlees terechtkomen, kan dat erg ongezond zijn. Het kan schadelijk zijn voor de hormoonhuishouding in je lichaam en je weerstand. Toevoeging van hormonen aan de voeding van dieren is verboden in de Europese Unie.

Onbewerkt vlees

Het vlees van Koopeenkoe.nl wordt niet bewerkt. Enkel de hamburgers, tartaar, het gehakt en de worstjes hebben een aantal toevoegingen (namelijk biologische gedroogde kruiden en zout en peper). Voor al onze andere vleesproducten gebruiken we geen toevoegingen. Bij de boeren worden geen hormonen, chemicaliën of antibiotica gebruikt in de voeding van de koeien. De koeien eten vers gras en kruiden (onbespoten) uit de wei. Soms worden ze bijgevoerd met bietenpulp en bierborstel. Door traceerbaar en eerlijk vlees is de hele productie transparant. Weet wat je eet!